Nem üres kézzel távozik Oroszországból a Mondi: a brit papír- és csomagolóipari vállalat 95 milliárd rubelt, azaz 1,6 milliárd dollárt kap Viktor Haritonyin oligarchától a legnagyobb oroszországi gyárát üzemeltető Mondi Syktyvkar nevű cégéért. 

Stuttgart,,Germany,-,06-06-2022:,Person,Holding,Mobile,Phone,With,Logo
Fotó: Shutterstock

Az egyszeri bevételnek már helyet is találtak, méghozzá a részvényesek zsebében, oda kerül ugyanis a pénz rendkívüli címén – már amikor beérkezik a Mondi számlájára, és banktechnikailag is le tudják zárni az üzletet. A befektetők fellelkesedtek a bejelentésen, a Mondi árfolyama szárnyakat kapott, több mint 7 százalékot erősödött a londoni tőzsdén. 

A brit csomagolástechnikai gigász három, méretben sokkal kisebb oroszországi termelő egysége nem része a Viktor Haritonyin befektetési társaságával, az Augment Investmentsszel kötött üzletnek. De még az is előfordulhat, hogy ezek is Haritonyinhoz kerülnek. 

A nyugati szankciós hullámból kimaradt oligarcha először a nagy halra vadászott, de a kicsiket sem veti meg. A Mondinál az orosz–ukrán háborús konfliktus kimenetelét és következményeit mérlegelve úgy döntöttek, hogy kiszállnak az orosz piacról, igaz, nyugati partnereik, megrendelőik is távoztak vagy távozóban vannak, így beszűkültek a felvevőpiaci lehetőségeik. 

 

A Mondi Syktyvkar eladását még jóvá kell hagynia a társaság részvényeseinek, ami az osztalékfizetési mézesmadzag orruk előtt történt elhúzása okán aligha lehet kétséges. Miként az sem, hogy Viktor Haritonyin a Kreml hozzájárulását is megszerzi az adásvételhez.