Amikor az euró gyengül a dollár ellen, általában mindkettejük ellen veszít erejéből a fő közép-európai devizák árfolyama, pénteken azonban ez csak a cseh koronára és a zlotyra volt igaz, a forintra nem. 

International,Economy,-,Foreign,Currency,-,Pound,,Forint,,Yen,And
Fotó: Shutterstock

A magyar deviza túlteljesítésének oka nem ismert, hiszen nem érkeztek forintspecifikus jó hírek, annyit azonban az elmúlt egy hét hírei alapján tudunk, hogy akár jelentős mennyiségű forinteladási pozíció is felhalmozódhatott, mióta fél nap híján egy hete az energiaárak szárnyalása nyomán megromlott külső fizetési pozícióra hivatkozva a Standard & Poor’s stabilról negatívra változtatta a magyar hitelminősítés kilátását. 

A héten sok más egyéb is történt, ami rontotta az európai devizák kilátásait,

egyre erősödnek a félelmek, hogy az Oroszországgal szankciós háborúba bonyolódott illetve az euróövezet recesszióba süllyed, ami visszafoghatja az Európai Központi Bank lelkesedését, hogy kamatemelésekkel szálljon szembe az elszabadult inflációval.

Különösen erőteljes jelzés érkezett Varsóból:

a lengyel gazdaság a friss adatok szerint 2,3 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, a negatív tartományba tolva a teljes régió gazdasági teljesítményét, és az elemzők közt egyre erősödik a vélemény, hogy a cseh jegybankhoz hasonlóan a lengyel sem folytatja már tovább a tavaly kezdett erőteljes kamatemeléseket.

A régió legnagyobb gazdaságai közül a magyar teljesít a legjobban éves összehasonlításban, ami a forint javára szolgálhatna, bár a borzalmas lengyel adat akár ki is végezhette a régiós kamatemelési trendet, ami negatív a közép-európai devizákra nézve.

Negatív az is, hogy megállíthatatlannak tűnik a dollár menetelése a paritás – az egy-az-egyben váltás – felé az euró ellenében. A dollár súlyozott árfolyamát mérő index (DXY) egy devizakosár ellen öthetes csúcsot ért el pénteken, és a zöldhasú egyharmad százalék körüli mértékben erősödött a régiónkban zászlóshajóként figyelt euró ellenében. 

A zloty ellenében is meglódult a forint

A hüvelykujjszabálynak megfelelően a forint is gyengüléssel kezdte a napot, és a csütörtök esti 403,7 körüli árfolyamról 408,5-en is túlra siklott, majd többórányi rángatódzás után a kereskedés vége felé hirtelen erősödésbe kezdett, és 404,6 régiójába is elért.

Ilyenkor általában a zloty-forint árfolyam a legjobb ellenőrző eszköz ahhoz, hogy lássuk, régiós együttmozgásról volt-e szó, vagy valami okból a befektetők éppen nem egyformán tekintenek a régió két legmozgékonyabb devizájára. Jelen esetben az utóbbi történt: a forint a zloty ellen több mint fél százalékot erősödve, 85,2 környékén kötött ki, a 86,1 körüli napon belüli mélypontnál erősebb szinten.

 

Az euró ellenében a zloty szintén mintegy fél százalékot veszített, a cseh korona pedig 0,2 százalékot, miközben a forint mintegy negyed százalékot erősödött.

Nem rózsásak a kilátások

Az elemzők jórészt úgy vélik, hogy az európai recessziós félelmek és az amerikai kamatemelési várakozások egyenlegeként a dollár tovább erősödhet, ami azt jelentené, hogy fennmarad a nyomás a közép-európai devizákon. Az Európában és a régióban a következő hetekben beérkező gazdasági adatok nem valószínű, hogy változtatnak ezen a képen.

Eközben fennmarad az a kockázat, hogy teljesen elapad az orosz energia áramlása a régióba, ami tovább emelkedő árakat, tovább romló külső fizetési pozíciókat jelentene a régió és Magyarország számára, fenntartva a hitelminősítések romlásának a kockázatát – ami ugyancsak nem baráti tényező a helyi fizetőeszközök árfolyamát tekintve.

A következő áldozat a régióban a lengyel zloty lesz – írták jegyzetükben az ING elemzői még reggel (és a pénteki késői kereskedést tekintve rövid távon máris igazuk lett). 

A rossz széljárás a forintot is érinti – írták –,

azonban véleményünk szerint a zlotytól eltérően itt kedvezőbbek a piaci feltételeket, beleértve az emelkedő kamatokból származó friss támogatást.

A jegyzet szerint a forintnak most valahol 400 körül volna a helye az euró ellenében, a rossz hangulat azonban még ránehezülhet a következő napokban.