Közélet

Kinyitná Európát a menekülő oroszoknak Charles Michel

Kitárt kapukkal várná a sorozás elől menekülő orosz állampolgárokat az Európai Tanács elnöke.

Európának be kell fogadnia a Vlagyimir Putyin által elrendelt sorozás elől menekülő oroszokat. Erről beszélt szombaton Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki arra sürgette az Oroszországgal szomszédos államokat, hogy nyissák ki a kapukat azok előtt, akik nem akarnak a Kreml eszközei lenni. Michel mindezt New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés közben adott interjújában mondta a Politicónak

Polish Politics And More (archives 2016-2022) Charles Michel in Warsaw, Poland on March 12, 2019 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

Alapvetően úgy gondolom, hogy az Európai Uniónak be kell fogadnia azokat, akik veszélybe kerülnek a politikai nézeteik miatt. Ha egy orosz ember úgy érzi, hogy veszélybe kerülhet amiatt, mert nem akar részt venni ebben az őrült Kreml-döntésben, azaz nem akar Ukrajna ellen harcolni, akkor igenis meg kell fontolni azt, hogy beengedjük őket 

– mondta a lapnak. 

Az orosz férfiak menekülnek a behívás elől, Oroszország mentené a helyzetet

Többek között az orosz állami média dolgozóira sem vonatkozik a hadkötelezettség.

Az orosz állampolgárok beengedéséről heves viták zajlanak Európában, ugyanis míg egyes államok a turistavízumok kiadását is megtagadják, addig máshol nem vennék ennyire szigorúan a tiltást, sőt, ugyanúgy engednék őket utazni, mint az invázió előtt. 

Készül az orosz menekülthullámra Varsó, és a balti államokat is segítségül hívja

Lengyelország egyelőre nem akarja kitiltani a menekülő oroszokat, de a nemzetbiztonsági iroda főnöke szerint a helyzet folyamatosan változhat.

 

Charles Michel Oroszország Európai Tanács menekültek
Kapcsolódó cikkek