Minden évben ultaortodox zsidók ezrei zarándokolnak el a haszidizmus alapítójának, Nachman rabbinak a sírjához, mely a közép-ukrajnai Uman városban taláható, hogy szokás szerint vidám ünnepléssel köszöntsék az idén szeptember végére eső zsidó újévet – közölte a Kiszó.

Orthodox Jewish pilgrims on the street near the tomb of Rabbi Nachman while celebrating Rosh Hashanah, the Jewish New Year,  amid Russia continues the war in Ukraine. Uman, Ukraine, September 25, 2022
Ortodox zsidó zarándokok az ukrajnai Uman utcáin, Nachman rabbi sírja közelében, miközben a ros hásánát, a zsidó újévet ünneplik, 2022. szeptember 25. Fotó: Maxym Marusenko / AFP

Bár Uman viszonylag messze van a frontvonaltól, az ukrajnai és az izraeli hatóságok is arról próbálták meggyőzni az embereket, hogy az idén a háborús helyzet miatt ne vállalják az utat.

Az ukrán rendőrség csak a helyi lakosokat és a zarándokokat engedi be a térségbe. A hatóságok a szeptember 25-től 27-ig tartó ünnepségek idejére megtiltották az alkohol, a tűzijáték és a játékpisztolyok eladását, éjszakára pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

Borítókép forrása: Maxym Marusenko / NurPhoto