London sokáig Európa legfontosabb értékpapírpiaca és egyben pénzügyi központja volt. Ezt a címet akkor sem tudta elhódítani a német pénzügyi főváros, Frankfurt, amikor a nyugatnémet márka erősebb és fontosabb valuta lett, mint a font a 60-as, 70-es évek során. London helyzete először az EU elhagyása okán rendült meg, most azonban olyan kaotikus lett a brit gazdaságpolitika, hogy a bizalom nemcsak a font iránt rendült meg, hanem a londoni részvények iránt is. 

FRANCE - BOURSE DU COMMERCE, France, Paris, 2022-05-31, bourse du commerce, pinault collection, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas.France, Paris, 2022-05-31, bourse du commerce, pinault collection, Photographie par Magali Cohen / Hans Lucas (Photo by Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Magali Cohen / AFP

Mindezek eredőjeként a londoni teljes kapitalizációja 2500 milliárd dollárra csökkent, ami már csak 

elenyésző mértékben haladja meg a párizsi tőzsde összkapitalizációját.

A párizsi tőzsdén persze egyetlen óriásira nőtt cég sokat dob, de ezzel együtt szembeötlő, hogy évek óta viszonylag felülteljesítő sok piaccal szemben, jelentősége sokat nőtt. Érdekesség, hogy a frankfurti tőzsde összkapitalizációja csak 1700 milliárd dollár körüli, annak ellenére, hogy a német gazdaság a legnagyobb Európában. 

Az FTSE 100 index alakulása
 

A párizsi és a londoni tőzsde indexeinek mozgásában az elmúlt 10 évben már számottevő eltérés volt, különösen a 2016-os Brexit-népszavazás után. Míg a legfontosabb londoni index, a FTSE 100 csak 20-25 százalékkal emelkedett ebben az időszakban, addig a párizsi CAC 40 megduplázódott a csúcsig. Ami emellett jelentős változást hozott, az az angol font tartós gyengülése a dollárhoz és az euróhoz képest, utóbbinak döntő szerepe lett a két tőzsde kapitalizációjának kiegyenlítődésében az árfolyamok változása mellett.

A CAC 40 index alakulása
 

A londoni tőzsde vonzerejét korábban az is jelezte, hogy az új kibocsátók számára messze a legfőbb célpont volt, azonban most már csak az európai kibocsátások 14 százaléka zajlik ott, ami 10 éve a legalacsonyabb szint a Bloomberg szerint. A párizsi tőzsde ugyanakkor egyre népszerűbbé vált, és bár idén az általános eső trend miatt összességében nem sok az új kibocsátás, nem kizárt, hogy 

a következő fellendülési időszakban már végképp a kontinens legfontosabb piacává válik.