Nemzetközi gazdaság

Putyin megszólalt a zaporizzsjai atomerőmű ügyében

Elrendelem, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya gondoskodjon a Zaporizzsjai Atomerőmű nukleáris létesítményei és a működéséhez szükséges egyéb vagyonelemek szövetségi tulajdonba vételéről – hangzott az elnöki utasítás.

Elrendelte a zaporizzsjai erőmű orosz szövetségi tulajdonba vételét szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Elrendelem, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya gondoskodjon a Zaporizzsjai Atomerőmű nukleáris létesítményei és a működéséhez szükséges egyéb vagyonelemek szövetségi tulajdonba vételéről” – hangzott az elnöki utasítás.

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine, Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukra, ZAPORIZHZIA, UKRAINE - SEPTEMBER 11: A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant after operations have been completely halted on September 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Ukraine on Sunday said operations at Europe’s largest nuclear power plant have been completely halted. The last of the Zaporizhzhia plant’s six reactors was disconnected from the power grid early at 3.41 a.m. (0041GMT), according to a statement by Energoatom, Ukraine’s atomic power operator. ”śPreparations are underway for its cooling and transfer to a cold state,”? the agency said. Under Russian control since March, the plant in southeastern Ukraine was disconnected from the country’s power grid last Monday, amid growing concerns of a nuclear disaster as Moscow and Kyiv accuse each other of attacks on the nuclear facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Oleg Romanyenko, a létesítmény új üzemeltető cégének vezetője, az oroszországi balakovói atomerőmű korábbi főmérnöke közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű valamennyi alkalmazottját átveszik, eddigi fizetésüket és szociális juttatásaikat megtarthatják. Romanyenko szerint fel fogják mérni a létesítmény állapotát, és helyreállítják a sérült infrastruktúrát.

Moszkva azzal vádolta meg a zaporizzsjai atomerőmű ukrán állampolgárságú, leváltott vezérigazgatóját, Igor Murasovot, hogy együttműködött az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Ezt ő nem tagadta. A Rosszija 24 hírtelevízió kedden felvételeket mutatott be arról, hogy Murasovovot kitoloncolták az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán több mint 43 lövedéket lőtt ki Enerhodar város északi külterületére és az atomerőművel szomszédos területre Marhanec településről. A tábornok szerint a tüzet elfojtották, a sugárzási szint normális. A helyi hatóságok szerint megrongálódott az enerhodari hőerőmű csőrendszere.

Az ukránok újraindítanák a zaporizzsjai atomerőművet

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat szeptember 11-én állította le a zaporizzsjai atomerőmű hat reaktora közül az utolsót, miután az orosz katonai tevékenység miatt megszűnt az atomerőmű külső áramellátása, ezáltal magában hordozva a leolvadás veszélyét. Az Energoatom akár már szerdán döntést hozhat a reaktorok újraindításáról.

 

Zaporizzsja atomerőmű Putyin
Kapcsolódó cikkek