Közélet

Bizonyítékai vannak Svédországnak, hogy robbanások történtek az Északi Áramlaton

Több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak.

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékein – közölte csütörtökön a svéd nemzetbiztonsági hivatal. 

A helyszínelés során megállapították, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein, egyúttal súlyos szabotázst és komoly károkat is említettek.

Mats Ljungqvist svéd főügyész elmondta, hogy több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, részleteket azonban nem közölt. A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Norwegian Home Guard (Heimvernet) soldiers assist the police with increased security, at the Karst gas processing plant in the Rogaland county, Norway, on October 3, 2022. - Norway, now the biggest supplier of gas to Europe, beefs up security around its oil installations, following allegations of sabotage on Nord Stream's Baltic Sea pipelines. (Photo by Carina Johansen / NTB / AFP) / Norway OUT
A Norvég Honvédség katonái gondoskodnak a rendőrség fokozott biztonságáról a norvégiai Rogaland megyében található Karst gázfeldolgozó üzemnél 2022. október 3-án. Norvégia, amely jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója, megerősíti a biztonságot az olajipari létesítményei körül, miután szabotázs történt az Északi Áramlat balti-tengeri vezetékein.
 Fotó: Carina Johansen / AFP

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön 

kijelentette, hogy az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter szerdán leszögezte, hogy nem teszik lehetővé az orosz részvételt a svéd területen folyó nyomozásban. Jeppe Kofod dán külügyminiszter pedig azt mondta: a dán külügyi tárca nem hozott ilyen döntést, ám a vizsgálatért nem a minisztérium, hanem a dán, a német és a svéd rendőrség vezette munkacsoport a felelős. Az Északi Áramlat üzemeltetői a héten már jelezték, hogy a svéd és a dán hatóságok lezárták a területet, így ők maguk nem tudják megvizsgálni a megrongálódott vezetékrészeket.

A Balti-tengeren a múlt héten jelentettek ismeretlen eredetű gázömléseket, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó, Oroszországot Németországgal összekötő két orosz gázvezetékpáron keletkezett lyukak okozzák. Ezt követően mind a svéd, mind a dán kormány szabotázsakciót emlegetett, és bejelentette, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

A szabotázsakciónak, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható.

Nagyon drága lesz az Északi Áramlat helyreállítása

Bár még nem tudni pontosan, milyen károkat okoztak a robbanások az Északi Áramlat csővezetékein, a szakértők már azt fontolgatják, hogy lehet azokat helyreállítani. Nem lesz könnyű – és olcsó.

 

Svédország gázvezeték északi-áramlat
Kapcsolódó cikkek