Magyarország számára rendkívül fontos döntést hoz november 30-án az Európai Bizottság. Az unió végrehajtó szerve szerdán feloldhatja a Magyarországnak járó Covid helyreállítási pénzekre vonatkozó embargót, amit a 17 korrupcióellenes vállalás teljesülése esetén 2023 nyarán a magyar kormány rendelkezésére bocsáthat. A bizottság döntése szerdán dél körül kerülhet nyilvánosságra.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 21: President of the European Commission Ursula von der Leyen holds a joint press conference with President of the European Council Charles Michel (not seen) within the European Union (EU) Leaders' Summit in Brussels, Belgium on October 21, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

A múlt héten a bizottság illetékesei még arról számoltak be, hogy egyelőre nem fogadták el a magyar korrupcióellenes vállalásokat és az igazságügyi változásokat. Ameddig a bizottság nem látja úgy, hogy a magyar erőfeszítések megfelelő mértékű reformokat hoznak magukkal addig nem oldják fel a Magyarországnak járó forrásokat.

Navracsics arra számít, az év végéig aláírhatják a megállapodásokat

„Abban bízunk, hogy jövőre maradéktalanul hozzáférünk az uniós pénzekhez” – mondta a területfejlesztési miniszter.

Amennyiben az Európai bizottság szerdán hivatalosan is rábólint a magyar vállalásokra, akkor az ügy az Tanácsa (Tanács) elé kerül. Az unió legfontosabb döntéshozó szervének az ECOFIN tanácsa, amiben a tagállami pénzügyminiszterek vesznek részt hivatalosan december 6-án határoz a magyar pénzek sorsáról, sajtóértesülések szerint azonban a Tanács december 12-ig elhalasztotta a végső döntést. Erről a Tanács hivatalos honlapján egyelőre nincs információ.

Most arra várunk, hogy az Európai Bizottság zöld jelzést adjon Magyarországnak, hogy a jövő hónapban a Tanács lezárhassa a tárgyalásokat 

– mondta Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere Navracsics Tibor. A miniszter szerint 

a Tanács feltételesen el fogja fogadni Magyarország 5,8 milliárd eurós Covid helyreállítási tervét.

Hozzátette, hogy a korrupcióellenes vállalások maradéktalan teljesüléséig az unió továbbra sem fogja kifizetni Magyarországnak a további 7,5 milliárd eurós forrást.

Bízunk benne, hogy jövő őszre minden rendeződik és az unió a rendelkezésünkre bocsátja a fennmaradó összeget 

– mondta Navracsics Tibor.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is írt, az Európai Bizottságon szinte biztosan átmegy a magyar pandémiás helyreállítási terv, tehát a végső döntésre a Tanács december 6-i vagy 12-i döntéséig kell majd várni. A magyar kormány is azt kommunikálta korábban, hogy nincs veszélyben a Magyarországnak járó források kifizetése. A kormány biztos benne, hogy az év végéig, várhatóan legkésőbb december 12-én eldől majd, hogy Magyarország az 5,8 milliárd euróhoz hozzá fog-e férni.