Sportgazdaság

Katari vb: a magyar és japán németalázásra rátízszerezhet Costa Rica

Már másodszor egymás után kieshet a csoportkörben ma este a labdarúgó-világbajnokságon Németország, ha nem verik meg Costa Ricát. A magyaroktól a Nemzetek Ligájában szenvedtek vereséget hazai pályán, a vb-n Japán szorozta meg a megaláztatást, Costa Rica pedig megsokszorozhatja. Hansi Flick rémálma.

Csak akkor jut tovább a négyszeres világbajnok Németország a foci-vb csoportköréből, ha csütörtök este legyőzi Costa Ricát. Ráadásul nincs is a saját kezükben a sorsuk, mert még ebben az esetben is kieshetnek, ha az E csoport másik ágán meglepetés születik, és a szintén korábbi világbajnok Spanyolország nem tudja legyőzni Japánt.

World Cup 2022 - Training Germany
Fotó: AFP

Márpedig ezen a vb-n már több fiaskó is érte a nagymenőket, legutóbb szerdán Tunézia verte meg a címvédő világbajnok Franciaországot, igaz, ennek ellenére a gallok továbbjutottak, a Fradi középpályása, Aissa Laidouni vezényelte afrikaiak pedig búcsúztak.

Egész más lenne a kimenetele egy német vereségnek a csütörtökön este 20 órakor kezdődő mérkőzésen. A németek a csoport utolsó helyén állnak egy ponttal, amelyet a spanyolok ellen szereztek, és a gólaránya náluk csak a csoportharmadik, hárompontos Costa Ricának rosszabb. 

E csoport
 

A papírforma amúgy is már a múlt

A papírforma, ebben a csoportban is már többszörösen felborult. 

A FIFA világranglistáján 24. helyen álló, szintén 3 pontos japánok legyőzték a 11. helyen rangsorolt Németországot, holott az előző csapat játékosainak összesített értéke a Transfermarkt szerint csak 154 millió euró – nem nagyságrenddel több a németeket nemrég szintén elporoló magyarénál, a németekének viszont csak egyhatod része.

A japán szurkoló itt még nem tudta, hogy kikapnak Costa Rica ellen, de hogy a németeket megverték, azt már igen. Fotó: AFP

A FIFA-harmincegyedik, mindössze 19 millió eurós Costa Rica pedig a japánokat is legyőzte, és ma Németország ellen lép pályára. 

A csoportkör fázisában történő kieséséről beszélünk, tehát egyszerű katasztrófa helyett nevezhetjük tízszeres katasztrófának

– nyilatkozta a World Futballnak Jürgen Klinsmann, a korábbi 82-szeres német válogatott gólvágó, akit egyébként edzőként hat éve egy Costa Rica ellen elszenvedett 4–0-s vereség után menesztettek az amerikai labdarúgó-válogatott éléről.

World Cup 2022 - Training Germany
Fotó: AFP

 

Hansi Flicknek az utolsó pofon lehet a kiesés

Egy csütörtöki esti fiaskó akár ugyanezt jelentheti a német válogatottat menedzselő Hansi Flick számára, akinek renoméján két hónapja csak mély sebet ejtett Szalai Ádám Magyarország számára győzelmet hozó lipcsei gólja, a Japán elleni vereség azonban már komoly ütést jelentett.

Négy éve Oroszországban a 2014-es foci világbajnokon németek már a csoportkörben leszerepeltek, és negyedikként végeztek Dél-Korea, Mexikó és Svédország mögött. Emlékezhetünk a magyarok elleni müncheni Eb-meccsük utolsó perceire, ahol elkeseredetten őrizték az utolsó percekben a döntetlent, és a másik csoportmeccs eredményének köszönhetően is jutottak a 16 közé, ahol Anglia ellen elvéreztek, és ezzel véget is ért Joachim Löw vezetőedző másfél évtizedes regnálása. Hansi Flick tavaly augusztusban három évre írta alá szerződését.

World Cup 2022 - Press Conference Germany
Fotó: AFP

Mindig a politika

Készül-e a Japán elleni meccset megelőző politikai demonstrációra Németország – amikor a pályára lépő játékosok szájukat befogva tiltakoztak a rendezők ellen – nem tudni, mindenesetre a vereséggel együtt kézbesítve a gesztus nem túl jól sült el. Kigúnyolták a japán és a szaúdi szurkolók, mémek özönét váltotta ki a világban, Németországban pedig – ahol a futball az 1954-es magyarok elleni vb-győzelem óta hagyományosan politikai hullámok kiváltására alkalmas – politikai bírálatokat váltott ki, a szélsőjobboldali AfD családpolitikusam Martin Reichardt például így reagált:

Ha többet törődsz a woke karszalagokkal, mint a futballal, akkor veszítesz Japán ellen 1–2-re. A vereség szimbolizálja a hanyatlást Németországban, ahol az ideológia minden elé kerül. 

A The Guardian, az identitáspolitikára szintén érzékeny Egyesült Királyság egyik vezető lapja, amely Reichardtot idézte, a következő címet adta meccselőzetesének: 

Németország az identitás szívéig hatoló problémákkal szembesül a Costa Rica elleni meccs előtt.

 

Rüdiger és Navas

Antonio Rüdiger, a német válogatott és a Real Madrid sztárcsatára számára még egy szempontból különleges a mérkőzés.

Az ellenfél kapuját az a Keylor Navas védi, aki a Real kapusa volt 2019 őszéig, amikor a francia PSG-hez igazolt. Rüdiger csak a nyáron érkezett a Chelsea-től, együtt tehát nem játszottak, de Rüdiger Navas madridi villájában lakik. Vagyis, ha még tovább akar játszani a vb-n, a szállásadóját kell kiakolbólintania a versenyből.

Meg is kérdezték tőle, hogy ha ez történik, vajon Navas meg kirúgja-e őt. Ezt válaszolta, nevetve:

Amíg időben fizetem az albérleti díjat, nem hiszem.

 

 

 

vb 2022 német válogatott katari vb Japán magyar válogatott Costa Rica
Kapcsolódó cikkek