Közélet

Franciaország Ukrajna minden kérését teljesíti

Amellett, hogy nem zárta ki, hogy vadászrepülőgépeket küldjön Ukrajnának, a francia vezetés azt is bejelentette, hogy további 12 Caesar önjáró löveget küld Kijevnek. Ezzel az ukrán hadseregnek 50 Ceasar lövege van, ami a szakértők szerint már tekintélyes eszközparknak minősül. Ukrajna jelenleg elsősorban vadászrepülőket akar kapni a Nyugattól, viszont a franciákon kívül senki nem hajlandó ezt a kívánságot teljesíteni.

Franciaország további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amelynek így ötven példánya lesz, amely már nem elhanyagolható szám – közölte kedden Sébastien Lecornu védelmi miniszter.

Caesar egy 155 milliméteres L/52-es löveggel.
 Fotó: AFP

A középhatótávolságú lövegeket a következő hetekben szállítja Franciaország, és azokat a 200 millió eurós támogatási alapból finanszírozza 

– mondta a francia kormánytag ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval tartott közös sajtótájékoztatóján Párizsban. Az ukrán politikus a háború február 24-i kezdete óta először érkezett kétoldalú látogatásra a francia fővárosba.

Franciaország korábban már 18 Caesar önjáró löveget adott át Ukrajnának, Dánia pedig hétfőn jelentette be, hogy mind a 19 Caesar önjáró lövegét átadja.

Rishi Sunak: felesleges modern vadászgépeket adni Kijevnek, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket

Bár a Downing Street volt az első, amely rábólintott a modern tankok Ukrajnába küldésére, a vadászgépek vörös vonalat jelentenek a támogatásokban. A Typhoon és az F–35-ös vadászgépek működése annyira összetett, hogy semmi értelme Ukrajnába küldeni őket, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket – véli Rishi Sunak brit miniszterelnök. Elmondta, hogy ezeknek az eszközöknek a használatához hónapokig tartó intenzív képzésre lenne szükség.

A francia védelmi miniszter arra is ígértet tett, hogy az ottani Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít Ukrajnának, valamint jelezte: 

Párizs tárgyalásokat kezdeményez a szövetségeseivel annak érdekében, hogy a Crotale légvédelmi rakétarendszerekből mindig elegendő tartaléka legyen Ukrajnának. 

Ilyen felszerelése mindegy 15 országnak van, egyebek mellett Görögországnak, Finnországnak és Dél-Koreának.

Ez a felszerelés segít abban hogy egyre közelebb kerüljünk a győzelem napjához. A Crotale-ok 100 százalékban megsemmisítik a célpontokat, ezért nagyon fontosak az ukrán légtér lezárásához

– fogalmazott az ukrán védelmi miniszter.

Sébastien Lecornu azt is bejelentette, hogy 150 francia katona érkezik Lengyelországba ukrán katonák kiképzésére.

A Kijev által a nyugati szövetségesektől kért harci repülőket illetően Olekszij Reznyikov nem fogalmazott meg pontos igényt Franciaország irányába.

Nem beszéltünk repülőtípusokról. Csak kiemeltük, hogy a taktikai repülési rendszer a légvédelem egyik része, és meg kell erősítenünk a légterünk védelmi kapacitásait

– mondta az tárcavezető. Elmondta: optimista a nyugati harci repülők beszerzésének kérdésében. „Remélem, a lehető leghamarabb meglesz” – mondta egy nappal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök azt közölte: az Egyesült Államok nem ad F–16-os harci repülőgépeket Ukrajnának.

Mindeközben Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke a francia nemzetgyűlésben mondott beszédet. „Franciaország mindig elöl járt, elöl jár és elöl fog járni Ukrajna támogatásában” – fogalmazott, annak ellenére, hogy Párizst gyakran éri az a vád, hogy ódzkodik az ukrajnai fegyverszállításoktól.

Adjanak nekünk repülőket, adjanak nekünk szárnyakat a győzelemhez! És ezekkel a szárnyakkal megvédjük Ukrajnát és egész Európát

– mondta az ukrán politikus.

 

Franciaország Ukrajna fegyverek
Kapcsolódó cikkek