Az Electrolux 2024 januártól nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi üzemében a lényegesen megváltozott üzleti környezet és az alacsony kereslet miatt – jelentette be szerdai közleményében az Electrolux. A gyár 650 munkatársat foglalkoztat.

Fotó: Electrolux

Gönczy Sándor, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux Csoport szenior alelnöke úgy fogalmazott: ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit az Electroluxnál töltött ideje alatt tapasztalt. 

Tudjuk, hogy ez milyen súlyos helyzetet teremt a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot. Az Electrolux elkötelezett amellett, hogy a kollektív szerződésben garantált jogokon felül olyan támogató programot dolgozzon ki az érdekképviseletekkel, ami méltányos és segíti munkatársaink jövőbeni elhelyezkedését

 – mondta.

A vállalat döntését egy 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. Ennek eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet miatt döntött a bezárás mellett a cég vezetése. 

Az Electrolux az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit. A vállalat elkötelezett az együttműködés mellett az érintett hatóságokkal, érdekelt felekkel, hogy a lehető legmegfelelőbb támogatást biztosítsa munkavállalóinak. A cég a közleményben kiemelte: haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon való mielőbbi elhelyezkedésének érdekében. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.

Ez a döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt. A cég ígéri: a nyíregyházi üzem termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira, ügyfeleire.