Közélet

Nem kell új Sztálingrád: Volgográd elsöprő többséggel utasította el a bizarr ötletet

Közvélemény-kutatáson bukott el a kezdeményezés, hogy Volgográdot ismét nevezzék át Sztálingrádra.

Háromnegyedes többséggel utasította el az oroszországi Volgográd város lakossága, hogy a település ismét fölvegye egykori nevét, a Sztálingrádot. Mint ismert: a város 1925-ben lett Sztálingrád, amikor Jozef Sztálin hatalomra jutott, az iránta mutatott tiszteletből vették fel a nevet, amely később a második világháború alatt vált leginkább hírhedté. 

80th anniversary of Stalingrad Battle in Russia VOLGOGRAD, RUSSIA - FEBRUARY 01: A view of Stalins's bust during the inauguration of the busts of WWII military leaders Zhukov, Stalin and Vasilevsky at the Stalingrad Museum-Panorama Complex on the 80th anniversary of Stalingrad Battle marked with various events in Volgograd, Russia on February 01, 2023. The Battle of Stalingrad, a symbol of World War II, was concluded with the victory of Russia against Germany in 1943. (Photo by Vladimir Aleksandrov/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency

Itt zajlott ugyanis a történelem egyik legvéresebb ostroma, amelyben közel kétmillió ember vesztette életét alig fél év alatt. Végül a szovjetek győzedelmeskedtek és ezzel megfordították a világháború menetét. Sztálingrád aztán 1961-ben vette vissza régi nevét, amelyet azóta is tart. Nemrég viszont felmerült, hogy a csata 80. évfordulója alkalmából nevezzék vissza a települést. 

A Moscow Times cikke szerint az egymillió lakosból viszont csak a 26 százalékuk támogatta az ötletet, a többiek ellenezték, ám eltérő okokból. 

67 százalékuk véli úgy, hogy túl drága lenne az átnevezés, sok költséggel járna, ennél kevesebben jelölték meg, hogy szerintük értelmetlen a dolog, vagy pedig túlságosan is a múltba tekint. Hét százalék viszont kerek perec kijelentette, hogy egyszerűen nem kér Sztálinból. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy ő személyesen nem gördít akadályt a kezdeményezés elé, de csak akkor, ha az széles támogatottságot tudhat maga mögött. Ezek alapján viszont kijelenthető, hogy a volgográdiak nem kérnek az ötletből és elutasítják az új Sztálingrádot. Az orosz elnök egyébként várhatóan a héten a városba utazik, hogy lerója tiszteletét a csata hősi halottjai előtt. Az évforduló miatt egyébként több, a városba vezető úton is lecserélték a táblákat Sztálingrádra. 

Az oroszoknál máig erős a Sztálin-kultusz, kollégánk fotója tavaly készült, Szocsiban. Fotó: Világgazdaság

Az orosz médiában egyébként már megjelentek olyan hírek, amely szerint a kormánypárti képviselőknek egyenesen a sztálingrádi csatához kell hasonlítani az Ukrajnában zajló „speciális hadműveletet”, amely nem lesz egyszerű, hiszen előbbi egy diadalmas honvédő csata volt, utóbbi pedig egy véres invázió. 

 

Volgográd Putyin Sztálingrád
Kapcsolódó cikkek