Történelmi szinten a hazai foglalkoztatás, ennek ellenére időről időre előkerülnek „leleplező” cikkek, amelyek negatív munkaerőpiaci fordulatot jeleznek előre, és azt kívánják sugallani, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „trükközik” az adatokkal. A valóság ezzel szemben az, hogy az Eurostat, az Európai Bizottság statisztikai hivatala alapján elfogadott módszertan szerint a magyar munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatti – közli elemzésében a Makronóm Intézet.

chef swirling pizza dough
dolgozó, munkás, ksh, pék, szakás,pizza, étterem,
Fotó: Kathrin Ziegler

A feszességét mutatja és a további csökkenésére utal az is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása alapján 2022 decemberében 230,3 ezer főn állt az álláskeresők száma, 3,3 ezerrel a novemberi szintje alatt.

Az elemzés szerint a hazai munkaerőpiacon nem következett be lényegi fordulat, sőt, a főbb mutatók kifejezetten stabilnak engedik láttatni a foglalkoztatottságot. Erről árulkodik, hogy a potenciális munkaerő-tartalék 300 ezer fő alá süllyedt, és 2023 januárjában a regisztrált álláskeresők száma is mélypontra esett vissza, mindössze 246,6 ezerre. Az adatok emellett azt mutatják, hogy

az intenzív munkaerő-kereslet miatt az elbocsátott dolgozók rövid idő alatt újra el tudnak helyezkedni, nem válnak tartósan regisztrált álláskeresővé,

ez a trend tehát a koronavírus-járványt követően is érvényesül.

Soha nem volt még ilyen kevés munkanélküli januárban

A regisztrált álláskeresők száma 2023 januárjában mindössze 243 578 volt, ilyen kevés munkanélküli az év első hónapjában még soha nem volt Magyarországon – hívta fel rá a figyelmet Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Makronóm írása alapján mind a gazdaságpolitikai döntéshozók, mind a közvélemény és a szakértők részéről megjelent az elvárás, hogy a KSH havi foglalkoztatási adatokat közöljön, hogy az érintettek minél hamarabb tudjanak érdemben reagálni a változásokra. A dokumentum azonban kiemeli: a legmegbízhatóbb statisztika továbbra is a háromhavi mozgóátlag, a havi adatközlésből csak óvatosan szabad következtetéseket levonni. Ezek az adatok ugyanis a negyedéves felmérések mintájának csak a harmadát teszik ki, az alacsonyabb mintaelemszám miatt egyben kisebb a megbízhatóság is.

A KSH tehát továbbra is a nemzetközi módszertannak teljes mértékben megfelelve készíti a munkaerőpiaci statisztikákat, az elvárások viszont mindeközben megváltoztak, így helyesen kell értelmezni a rendelkezésre álló adatokat annak érdekében, hogy hiteles képet kaphassunk a hazai foglalkoztatottságról

– írják az elemzésben, és azt is leszögezik, ha megtörtént volna az úgynevezett munkaerőpiaci fordulat, az álláskeresők számának is emelkednie kellett volna, nem csökkennie, illetve a nyári hónapokkal összevetve stagnálnia.