Agrár

Szigorú kontroll alá kerül az ukrán importgabona

Szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el Magyarország az Ukrajnából érkező gabonák esetén – közölte Nagy István agrárminiszter.

„A hazai gazdák csak a magyar kormányra számíthatnak, Brüsszel nem hallja meg az európai gazdák hangját. Nem hagyhatjuk, hogy a magyar gazdákat hátrány érje amiatt, hogy egy szolidaritási folyosó nem megfelelően működik” – írja közleményében Nagy István, arra utalva, hogy a múlt héten hiába kértek beavatkozást az Európai Bizottságtól. 

Canvas bag with wheat grains and mown wheat ears in field at sunset. Concept of grain harvesting in agriculture
Canvas bag with wheat grains and mown wheat ears in field at sunset. Concept of grain harvesting in agriculture.
Fotó: Getty Images

A tárcavezető hangsúlyozta, 

nagyon szigorú minőség-ellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetén. 

Magyarország továbbra is minden segítséget és támogatást megad ahhoz, hogy a gabona eljusson az eredeti céljához, az afrikai és a közel-keleti fogyasztókhoz. A hazai piacra érkező gabonával viszont minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használhatnak fel. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ezt a jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálni fogja. 

A jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen megállt a magyar és az egész európai gabonaértékesítés 

– fogalmazott Nagy István.

Silány minőségű ukrán liszt ömlik be Magyarországra

Felborította a magyar búza- és lisztpiacot az Ukrajnából érkező Az agrártárca már vizsgálódik.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária nem véletlenül fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított importtermények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak. 

 

ukrán importgabona élelmiszerbiztonsági ellenőrzés gabonapiac Nagy István
Kapcsolódó cikkek