Egy kaliforniai egyetem, a UCLA mérnökei azzal a kifejezett céllal fejlesztettek ki egy emberszabású robotot (humanoid), hogy 27 év múlva, azaz legkésőbb 2050-ben felvegye a versenyt a világ legjobb labdarúgóival. Artemis – amely az Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability kezdőbetűiből kapta a nevét – eddigi költségei egy részét, 118 ezer dollárt (44,11 millió forint) 232-en dobták össze, a projekthez szükséges többi pénz pedig pályázatokon nyerték el. A gép már becenevet is kapott: a robot, amelyik Messinél is jobb futballista (A Robot That Exceeds Messi In Soccer).

focizó robot
 

Artemis első igazi megméretése a franciaországi RoboCupon lesz, amelyet július 4. és 10. között rendeznek Bordeaux-ban. Az idei eseményre a szervezők 2500 részvevőt várnak 45 országból. A cél egyértelmű, 2050-re a humanoidokat össze akarják ereszteni az emberekkel a focipályán, sőt a mérnökök meg vannak győződve arról, hogy a meccset akkor már a gépek nyerik – a szabályok betartásával.

A 142 centiméter magas, 38,5 kilogramm súlyú Artemis egyébként ékes példája annak, hogy ez már egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek, hiszen most körülbelül 7,5 kilométer per órás sebességgel képes futni, és akkor sem esik el, ha meglökik, vagy eltalálják a labdával.

A humanoid legnagyobb erőssége, hogy a mozgását lehetővé tévő aktuátorai (mozgatható elemei) bioihletésűek, magyarul az emberi izmok működési elvéhez hasonlóan funkcionálnak. A videón jól látszik, hogy a fejlesztők még cipőt is adtak rá, bár a technikáján azért még van mit csiszolni. 

A Tesla- és Twitter-vezér szerint a jövőben az emberszabású gépek lesznek túlsúlyban a földön, miután már most sok munkát robotok végeznek el helyettünk. 

De nem kell messzire mennünk, mert ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a takarítóhiányt Magyarországon hamarosan ezek a masinák oldhatják meg, sőt az irodaházakban, a bevásárlóközpontokban, a különböző kiszolgáló egységekben és hivatalokban a belépésnél is velük fogunk találkozni nemsokára. A világ legrobotizáltabb országa jelenleg Szingapúr, ahol 10 ezer munkavállalóra csaknem ezer robot jut.