Közélet

Tizennyolc európai ország szavazott a közös lőszervásárlás mellett

Magyarország inkább a konstruktív tartózkodás eszközével élt, ugyanis Szijjártó Péter szerint nem fegyverszállításokra, hanem béketárgyalásokra van szükség.

Az tizenhét tagja, valamint Norvégia írta alá az Ukrajna védelmi kapacitásait megerősíteni hivatott, közös lőszerbeszerzésről szóló megállapodást – közölte hétfőn a brüsszeli székhelyű Európai Védelmi Ügynökség (EDA).

lőszer
Fotó: Shutterstock

Az unióból csatlakozott a kezdeményezéshez Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Németország, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország. Az aláíró országoknak a megállapodás keretében 

rövidebb távon lehetőségük nyílik gyorsított eljárásban 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, valamint hosszabb távon több lőszertípus beszerzésére.

Az EDA szerint az egyezség egyértelmű üzenetet küld a védelmi iparnak a termelési kapacitások növelésére vonatkozóan, és megerősíti az EU elkötelezettségét Ukrajna támogatásával kapcsolatban. A testület szerint a projekt rugalmasságának köszönhetően további tagállamok később is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő üdvözölte a tizenhét uniós tagállam döntését.

„Az EDA projektjén keresztül történő közös beszerzéssel és az Európai Békefenntartási Eszköz pénzügyi támogatásának mobilizálásával többet és gyorsabban fogunk Ukrajnának szállítani. Ismét tabut döntünk, és felszabadítjuk az uniós együttműködésben rejlő lehetőségeket a közös beszerzések terén”

– írta Borrell sajtóközleményében hétfőn, az uniós tagállamok védelmi és külügyminisztereinek tanácskozását követően.

A Magyarországot képviselő külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter közölte, hogy a konstruktív tartózkodás lehetőségével élt hazánk a megbeszélésen, valamint arról is beszélt, hogy nem fegyverszállításokra, hanem béketárgyalásokra van szükség.

 

lőszerszállítás lőszerbeszerzés Európai Védelmi Ügynökség Szijjártó Péter fegyverszállítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek