Oroszország a kamcsatkai tengeralattjáró-bázis parti infrastruktúrájának kiépítését a jövő év elején fejezi be. A tervek szerint itt állomásozik majd a Belgorod és a Habarovszk nevű atom-tengeralattjáró, amelyet többek között a Poszeidón nevű fegyverrel szerelnének fel névtelenségüket kérő források szerint.

Belgorod tengeralattjáró
 

A Poszeidón egy atom-tengeralattjáróról indítható nukleáris torpedó-drón hibrid, ami egy víz alatti robbantással radioaktív szökőárt hoz létre, így képes flottákat, kikötőket vagy part menti városokat eltörölni.

Moszkva januárban közölte, hogy legyártotta az új típusú fegyver első sorozatát, aminek a fejlesztését négy éve jelentette be Vlagymir Putyin. A tervek szerint a csendes-óceáni flottán belül egy új hadosztályt hoznak létre, amibe a Belgorod és Habarovszk mellett más tengeralattjárók is szolgálatot fognak teljesíteni, céljük pedig a stratégiai elrettentés lesz – írja a Reuters.

A térségben fokozódik a geopolitikai feszültség, az Egyesült Államok AUKUS néven biztonsági egyezményt kötött Ausztráliával és az Egyesült Királysággal, így Canberra Washingtontól vásárol atom-tengeralattjárókat. Közben Kína az elmúlt években hatalmas flottát épített ki, miközben Japán és a két Korea is fegyverkezik. A múlt héten Észak-Korea mutatta be a Haeil (cunami) nevű víz alatt drónját, ami a Poszeidónhoz hasonlóan működik.

Ehhez kapcsolódik, hogy bár Kína és Oroszország hivatalosan nem hozott létre katonai szövetséget, Putyin és Hszi Csin-ping kínai vezető is szorosabb kapcsolatokat ígért, többek között katonai téren is. Ennek egyik jele lehet a kamcsatkai bázis bővítése és a csendes-óceáni flotta jelentős erősítése, aminek örülhetnek Pekingben, de Washingtonban, Tokióban és Canberrában már kevésbé.

Oroszország elkezdte kivonni a katonáit Fehéroroszországból

Fehéroroszországban egyre kevesebb az orosz katona, az ukránok szerint nagyjából 4 ezren tartózkodhatnak még a kelet-európai országban. Kijev úgy látja, hogy Belaruszban hadgyakorlat, illetve kiképzés zajlik. Az orosz katonák száma pedig azért csökken, mivel a kiképzést teljesítőket először hazaszállítják, majd átvezénylik őket az ukrán frontra.