Feladta a Guyader Bermudes Regattát a magyar induló

A fedélzeti elektronikai rendszer hibája miatt kénytelen volt feladni a Vendée Globe egyik nemhivatalos „kvalifikációs versenyének” tekinthető Guyader Bermudes Regattát Weöres Szabolcs. Pedig remekül kezdett...

A csapattól rövid, de alapos tájékoztatást kaptunk: Egy remek leerajt után magabiztosan vágott neki Szabi a több mint 1200 tengeri mérföldes távnak, de sajnos hamarosan gondok jelentkeztek a kommunikációs és navigációs rendszerben. Sikeresen vette az első pályajelet, a hajó többi része rendben volt, de a fedélzeti elektronika megjavítása nem sikerült. Végül a csapattal együtt azt a döntést hozta meg, hogy visszalép a versenyből. Kockázatos lett volna kommunikációs és navigációs rendszer nélkül nekivágni a sűrű hajóforgalomról ismert szakasznak, ráadásul a Fastnet szikla közelében erős szelek vártak volna a magyar hajóra – számolt be róla a Hunsail.hu.

Szabi tehát visszafordult Brestbe. Nem titok: miután keményen végigdolgozta az elmúlt hónapot a hajón, és próbálta az összes kritikus részt átnézni és kijavítani, most csalódott. De akik ismerik, tudják: hamar túlteszi magát a nehézségeken. Jellemző rá, hogy az is felmerült: mobiltelefonját használva, azzal navigálva megy végig a versenyen. Mivel azonban mobiltelefonról nem elérhető az AIS rendszer, ami a halászok és a teherhajók pozícióját jelzi a kormányosnak – a kockázatok mérséklése, a hajó épségének megőrzése érdekében végül a visszafordulás mellett döntött. Május 9-én koraeste körülbelül 60 tengeri mérföldre volt a bresti kikötőtől.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Ajánlataink

Kövess minket a Facebookon is.