Régészet

2022.05.18. 09:10

Kisebb vagyonra bukkant egy fémdetektoros kincskereső Gavosdián

Az első vizsgálat alapján megállapították, hogy a pénzek a 16. századból származnak.

Több mint 400 késő középkori magyar dénárt és lengyel garast találtak a Temes megyei Gavosdián – jelentették be hétfőn Temesváron az illetékes intézmények képviselői, valamint a megtaláló személy.

Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Múzeum régésze az MTI-nek elmondta, mintegy 429 ezüstpénzt találtak, de a szám változhat, ha megtörténik a pénzlelet restaurálása, tisztítása, hiszen az érmék egy része összeragadt. A régész hozzátette: egy fémdetektoros kincskereső találta meg a lelet egy részét, és értesítette az Örökségvédelmi Hivatalt. Az első vizsgálat alapján megállapították, hogy a pénzek a 16. századból származnak. Egy részüket a század első évtizedeiben verték, de vannak közöttük a század végéről származók is.

Kopeczny Zsuzsanna úgy vélte: egy kis vagyonról lehet szó, amelyet azért ástak el a 16. század végén, a 17. század elején, hogy ne jusson a török hódítók kezére. Azt is hozzátette: a pénzek egy részét mélyszántás hozta a felszínre, így nem tudják, hogy pontosan miben rejtették el ezeket. Megjegyezte: nagyon örvendenek a leletnek, de elsősorban Kelet-Magyarországon, a Partiumban nem ritkák az ebből a korból származó, hasonló nagyságú leletek.

Az Agerpres hírügynökség idézte a megtalálót, aki elmondta: mintegy ötven érmét talált meg a fémdetektorával. Értesítette a hatóságokat, és közösen folytatták a keresést a szakemberekkel, míg összegyűjtötték a szétszóródott érméket.

A lelet a Bánsági Múzeumba került, ahol megtisztítják és osztályozzák a késő középkori pénzérméket.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!