Középpontban a hagyományőrzés

2022.06.27. 11:30

Értékőrző és -teremtő családi napot rendeztek a hétvégén Miháldon

Immár második alkalommal rendeztek szombaton hagyományőrző családi napot a dél-zalai településen.

Horváth Balogh Attila

Kézműves portékákat is lehetett kapni, például Illésné Farkas Katalin standjánál Fotók: Szakony Attila

Az esemény reggel 9 órakor szentmisével kezdődött a templomban, melyet Bengyák Vincent plébános mutatott be. Majd a kutyabarátok találkozójával, egy díjnyertes berni pásztorkutya, valamint a Ranger Kutyaiskola látványos munkakutya bemutatójával folytatódott a rendezvény, miután Gerő Sándor polgármester megnyitotta azt. – Korábban itt is szimpla, ha úgy tetszik, hétköznapi falunapok zajlottak, de pár éve történt egy fordulat – bocsátotta előre a polgármester. 

– Úgy döntöttünk, hogy nem falunapot szervezünk a jövőben, hanem családi napot, ennek megfelelő tematikával és programkínálattal, hogy minél többeknek tudjunk kikapcsolódást nyújtani, gyerektől az aggastyánig. Tavaly pedig, amikor településünk írásos említésének 900. évfordulóját ünnepeltük, azt gondolom, sorsforduló következett be, mert történelmi hagyományainkat állítottuk a középpontba. Miközben zajlottak az előkészületek, tudatosult bennem és a munkatársaimban, hogy igen, Miháld 100 év híján ezeréves, ami nagy szó, nem hiszem, hogy sok ennyi idős település van az országban. 

Szarka Sándor bajnok pásztorkutyájával, jobbról Gerő Sándor polgármester

Maga a jubileumi rendezvény sikeres volt, s úgy határoztunk, folytatnunk kell ezt a folyamatot, melynek célja a hagyományőrzés mellett az értékteremtés- és közvetítés. Ennek jegyében szombaton a kisgyermekeket meseelőadás és koncert várta, a nagyobbaknak, illetve a felnőtteknek pedig az Iharosi Szent László Lovagrend, a Magna Hungária Íjász Baráti Társaság, a Banderium Hungarorum, valamint a Thúry Toportyánok hagyományőrző bemutatója kínált érdekes és értékes kikapcsolódást. A nap vendége volt Mónus József többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász, este pedig a Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatójára került sor, a résztvevők fáklyás séta során imádkozhattak elhunyt szeretteikért, volt tábortűz, a Balaton Teátrum társulata pedig a Rege a tihanyi visszhangról címet viselő egyedüli balatoni musicalt mutatta be. Ezenkívül egyebek közt helytörténeti kiállítás, kézművesvásár és népi játékpark szerepelt a kínálatban. 

S hogyan kapcsolódott mindehhez a tudósításunk elején szereplő kutyás programelem? Hát úgy, hogy a településen sok állatbarát él, s itt lakik Szarka Sándor is, akinek berni pásztorkutyája tavaly Brnóban világkupát nyert, nem sokkal később pedig Budapesten, az európai kiállításon Európa-győztes lett. Egyebek közt elmondta: egyre több berni pásztorkutyát tartanak hazánkban – mint nevéből is sejthető, a fajta Svájcból, Bern kantonból származik, ahol a paraszti gazdaságok kutyája volt; kis kocsin szállította a tejet a csarnokba. Azt is megtudhattuk: Szarka Sándor kutyusa még nincs kétéves, ennélfogva még szép sikereket hozhat Miháldnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában