Atlétikában is kiváló kézisek

2022.06.29. 18:40

Az első országos diákolimpiai csapataranyat szerezték Zalaszentgrótnak

Az elmúlt tanév egyik legfontosabb zalai diáksport-sikere a zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnázium III. korcsoportos leány többpróba csapatának országos elsősége. Atlétikáról van szó, de a az arany különlegességét éppen az adja: zömében kézilabdások alkották az együttest.

Kerkai Attila

A Deák-iskola évzáróján készült képen Császár József, a ZKC elnöke és Császár Renáta testnevelő között a bajnokcsapat tagjai: Asperjàn Dóra, Makkos Lara, Mohari Kamilla, Nagy Zoè, Pál Rozi Luca, Rozner Flóra Fotó: ZH

Persze, ha Zalaszentgrót, akkor  eleve adja magát  a kézilabda, hiszen a város egyik "alapsportágáról"  van szó. A kézilabdázás  régóta meghonosodott Szentgróton, hiszen nemrég  ünnepelte a Zalaszentgrót KC  a 60. születésnapját. 

Ám, hogy lesz a  kézilabdából  atlétikai diákolimpiai arany? A válasz nem is adhatná meg más, mint Császár Renáta testnevelő, aki  nem véletlenül aktív tagja ma is a ZKC női együttesének, neveli az utánpótlást és  testnevelőként  is eredményesen dolgozik. 

-Fokozatosan  jutottunk el eddig -  szögezte le, amikor  leültünk vele beszélgetni. - Húsz esztendeje vagyok a pályán, közben edzősködök  így párhuzamosan  lehet tehetségeket felfedezni. A kézilabda a fő sportág, de az atlétika az alapsportág  itt is. Most egy olyan korosztályt sikerült kinevelni, amely  szép reményekre ad okot.  A Deák iskola kézilabda csapatával az  diákolimpia országos elődöntőjében  harmadikok lettünk, azaz nem jutottunk az országos döntőbe. Viszont ezekből a lányokból állt össze a több próba csapat... 

-  Ami már azzal meglepetést okozott, hogy a megyei  döntőt is megnyerte, igaz? 

-Igen. A zalaegerszegi és a keszthelyi  iskolákat is megelőztük. Hat olyan  lány volt a csapatban, akik hozták a pontokat a több próba számaiban. A hatszáz méteres síkfutás pedig egyértelműen  a legerősebb számunk és az országoson is ezzel nyertünk. 

-Ennyire egyszerű volt? 

-A  nevezési pontszámok alapján azért láttuk, hogy nem leszünk a mezőny hátsó felében, hiszen a legmagasabb pontszámmal mi kerültünk be, de nem akartuk  elbízni sem magunkat. Ott ugyanis már atlétákkal  találkoztunk, de mindegyik számban hoztuk az elvártat, a végén pedig jött a hatszáz méter ismét. Egy szolnoki, idősebb testnevelő  oda is jött  hozzám mondván: ha valaki, akkor csak egy kézisekből álló csapat tudja majd megverni őket... 

-Hogyan tovább? Atlétaként, vagy kézilabdázóként? 

-Nagyon jó generációról van szó, ezek a lányok atlétaként is megállnák a helyüket, ebben biztos vagyok. Biztos, hogy el fogunk indulni az atlétikai versenyeken is, de  marad a kézilabda. A Covid miatt két év nekünk is kimaradt, azonban  ez az év kárpótolt érte. Annyit még  elmondhatok, hogy sok jó kézilabda csapatom volt már, de... Ezekben a lányokban van küzdeni tudás, akaraterő és persze erős csapategység,   talán ez a siker titka.   Sok ügyes  kézilabdázónk volt márt itt Zalaszentgróton, többeket nagy csapatok vittek el, szerintem a munkánkat ez  is dicséri. 

Az Asperján Dóra,  Makkos Lara, Nagy Zoé, Pál Rozi Luca, Mohari Kamilla, Rozner Flóra  összeállítású többpróba -  60 m, távolugrás, kislabda-hajítás, 600 m - csapat pedig a minapi évzárón is  elismerésben részesült. Zalaszentgróti együttes   ugyanis még soha nem nyert diákolimpiai aranyérmet. 

Eddig.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában