Óvatosan

2022.09.29. 16:51

Internetes csalók újabb módszerrel támadnak

Újabb módszerrel próbálkoznak a csalók az internetes adásvételi felületeken.

Zaol

Forrás: Illusztráció / Fehér Márk

Az elmúlt időszakban újabb információs rendszerek felhasználásával elkövetett csalások miatt indítottak nyomozást a rendőrök Zala megyében, melyek során több sértettet is milliós összegekkel károsítottak meg.

Az esetek közös jellemzője, hogy a csalók vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd azzal vezetik félre a gyanútlan eladókat, hogy egy népszerű csomagküldő szolgáltatáson keresztül szeretnék átvenni a terméket, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást is.

Amikor az eladó a linket megnyitja, egy ismert csomagküldő szolgálatnak álcázott oldal jelenik meg, ahol meg kell adni az adatainkat és ki kell választani a bankunkat. Ezt követően internetbankos bejelentkező oldalra megtévesztésig hasonlító felület nyílik meg. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Azért, hogy senki ne váljon csalás áldozatává, fogadják meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Minden esetben fontos, hogy ha hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben! Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek.
Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait!
Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használja a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobil applikációt vagy webfelületet!

Olvasható a police.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában