Kegyetlen színjáték

2022.10.01. 17:30

Tudja, milyen vérfagyasztó "kivégzést" tartottak a Zalaegerszegi Törvényszéken 1919-ben?

1919. május 3-án kegyetlen színjáték zajlott le a Zalaegerszegi Törvényszék udvarán.

JZS

Dr. Turopoli Tibor, a Zalaegerszegi Törvényszék bírájának felvétele

Két bocföldei fiatalember, Katona Kálmán és Farkas István kivégzésére készültek aznap délután. A két vádlott rablás és nemi erőszak vádjával került a törvényszék elé. Történt ugyanis, hogy az előzőleg frontról hazatért ismeretlen katonák Bocföldén kiraboltak egy idős házaspárt, fogadott lányukat pedig többször megerőszakolták. Az egyik katonával pedig a két vádlott barátságban volt – ez pedig elég volt ahhoz, hogy rögtönítélő bíróság elé állítsák őket. Halálbüntetést akartak kiszabni rájuk, azonban nem volt elég bizonyíték. A bíró akkor kegyetlen döntésre szánta el magát: megállapodott az ügyésszel és az ülnökökkel, hogy színjátékból kihirdeti nekik a halál ítéletét, azonban az utolsó pillanatban azt kegyelemből 15 évi fegyházra változtatja. 

Ugyan felszólították a bírót, hogy ne tegye ezt, ő csak legyintett, mondván: „nem olyan nagy dolog ez!” Az elítélteket az udvarra vezették, s szembe állították őket a 8 tagú kivégzőosztaggal. A színjátékba mindenki be volt avatva, leszámítva a két vádlottat, akik sápadtan imádkoztak és várták a halálukat. Az osztagparancsnok kiadta a „tölts” majd a „kész” vezényszavakat, amit már csak az utolsó parancsszó szokott követni. De az elmaradt. Védőjük – aki szintén részese volt a kegyetlen játéknak – hirtelen felszólalt és kegyelmet kért. Ezután kihirdették a 15 év szabadságvesztést. Arra azonban senki nem számított, hogy az egyik vádlott a sok lelki megrázkódtatástól azonnali lelövését követelte – de hiába.

Tudta? A színlelt kivégzés a máig alkalmazott egyik legkegyetlenebb módszer a túszok lelki meggyötrésére. Az embertelen módszert korábban is többször alkalmazták háborúkban és más fegyveres konfliktusokban.

A tanácsköztársaság bukása után a két bocföldei földművest 1919. szeptember 15-én – miután ítéletüket nem ismerték el törvényesnek – szabadon engedték. Dr. Tüskés Dezső bírót a Zalaegerszegi Törvényszék 1920 januárjában izgatás és más bűncselekmény miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte.

Forrás: Bírósági históriák / Dr. Sorok Norbert / zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!