A szabályokat be kell tartani

2022.11.26. 16:00

A sétálóutca nem parkoló, figyelni kell a jelzőtáblák utasításait a nagykanizsai Ady utca sétálóutcai részén

Az Ady utca sétálóutcai részén parkoló autók miatt nagyon sok jelzést kaptunk olvasóinktól. A Facebookon óriási vita kerekedett abból, miként kellene viselkedniük a járművezetőknek. Ennek kapcsán megkerestük az egyik kanizsai autósiskolát, ahol elmondták: jelzőtáblák megfelelő utasítást adnak a sofőröknek.

Benedek Bálint

Furdán János gépjárművezető, szakoktató szerint a jelzőtáblák üzenete világos. A szabályokat be kell tartani

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Pálné Péter Eszter, a Start Autósiskola vezetője elmondta: a járművel közlekedőknek figyelniük kell a közlekedési táblákat, melyek pontosan mutatják, hogy miképp lehet az adott útvonalon viselkedni. Behajtani tilos tábla, kivéve engedéllyel, ami annyit jelent, hogy az utcán olyan járművek hajthatnak be, melyek engedéllyel rendelkeznek. A megállni tilos tábla alatt autóval csak és kizárólag forgalmi okokból, például műszaki probléma miatt szabad megállni, más alkalommal tilos az autóval álló helyzetben maradni.

- Valóban a nagykanizsai Ady utca sétálóutcai részén kihelyezték az adott táblákat – mondta Furdán János gépjárművezető, szakoktató. – Mindkét oldalon kint van a behajtani tilos tábla, kivéve engedéllyel és kivéve kerékpárral. A KRESZ világosan fogalmaz: hogyha a behajtani tilos tábla alatt szerepel a kivéve engedéllyel kiegészítés, akkor az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá állati erővel vontatott járművel szabad behajtani. Ezt az engedélyt az út kezelője adhatja ki és általában az ott telephellyel rendelkezők kaphatják meg. Olyanok viszont nem kapják meg, akik nem rendelkeznek ingatlannal vagy üzlethelyiséggel.

Pálné Péter Eszter hozzátette: az áruszállítás egy ideiglenes, gyors ügyintézést jelent. Legjobb eset az lenne, ha a Zrínyi utcában erre a célra kialakítanának egy parkolóhelyet és ott az áruszállító szabályosan megállhat, s az erre használatos kézikocsival, molnárkocsival az árut beviheti az adott üzlethez. Elképzelhető az is, hogy nem minden áruszállítónak van engedélye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!