Együttműködési megállapodás

2022.12.07. 06:50

Okleveles képzések indulnak Zalaegerszegen

A győri Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást írt alá kedden a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikummal, valamint a Zalaegerszegi SZC Csány László Technikummal a közösen indítandó okleveles technikus képzésekről Zalaegerszegen, a Széchenyi István Egyetem inkubációs épületében.

Arany Horváth Zsuzsa

Németh Andrea, Szabó Károly, dr. Kovács Zsolt, Vizlendvai László és Gaider Gergely az aláírás után

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A technikusi képzés egyszerre kapcsolható a középiskolai és a felsőoktatáshoz is, a 41 szakképzési centrum közül most a zalaegerszeginek nyílik módja arra, hogy a győri egyetemmel közösen dolgozzon ki ehhez összehangolt tananyagot, amelynek a teljesítése kreditpontokat hozhat azoknak, akik a Széchenyi Egyetemen kívánnak továbbtanulni. Minderről dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja szólt az együttműködési megállapodás aláírása előtt.

Az intézmény korszerű, gyakorlatorientált képzései mellett többek közt színes hallgatói életet, modern egyetemi infrastruktúrát, a hallgatói csapatokban való részvétel lehetőségét, ösztöndíjprogramokat és változatos kulturális és sportolási lehetőséget kínál a fiataloknak, mondta az egyetem vezetője.

Az aláírás apropója, hogy a két zalaegerszegi technikum is okleveles technikus képzések indítását tervezi a Széchenyi István Egyetem szakmai együttműködésével, távlatokat nyit a zalai diákok előtt, akik már a középiskolába lépve részt vehetnek a duális képzésben, amely ajánlólevél lehet a felsőoktatásba. A közösen kidolgozott program alapján zajló szakmai oktatás a 2023/2024-es tanévtől veszi kezdetét az intézményekben. A Zalaegerszegi SZC Csány László Technikumban okleveles szoftverfejlesztő- és tesztelő, illetve informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus képzés, míg a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikumban okleveles gépjármű mechatronikai technikus képzés indul.

A ceremónián Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató szólt a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum intézményei eredményeiről és a képzési szisztéma munkaerőpiaci szemléletű átalakításáról, majd Németh Andrea, a Csány László Technikum és Gaider Gergely, a Ganz Ábrahám Technikum igazgatója vázolta a kölcsönös előnyök mentén zajló együttműködés jelentőségét, egyben köszönetét fejezve ki az előkészítést végzők munkájáért.

Az okleveles technikusképzés képzési programját, illetve a kreditbeszámíthatóságot és az egyéb feltételeket a felek legkésőbb 2023. június 30-ig dolgozzák ki. Mindehhez felhasználják a győri tapasztalatokat, ahol 2022 szeptemberében már négy középiskolai intézményben indult okleveles technikusi képzés szintén az egyetem szakmai együttműködésével. Az együttműködési megállapodásban a partnerek azt is rögzítették, hogy pályaorientációs tevékenységüket összehangoltan végzik, a szakmai oktatás szervezése során együttműködnek, illetve közös tananyagfejlesztést valósítanak meg.

Az együttműködés révén a zalaegerszegi és Zalaegerszeg környéki fiatalok a ZalaZONE Parkban működő cégekkel is szoros kapcsolatba kerülhetnek. Erről dr. Hári András, a tesztpályát is magába foglaló ipari ökoszisztéma vezetője beszélt az aláírási rendezvényen.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!