Összefoglaló

2022.12.07. 17:00

Nem volt nagy forgalom a zalai kutakon, a nemzet betlehemén zalai fafaragók is dolgoztak - Híreink a megyéből

ZH

Bakon Ádám a teskándi benzinkúton. Úgy véli, hogy a rendelkezéssel nem lesz üzemanyaghiány.

Fotó: Pezzetta Umberto

A benzinársapka eltörlése után nem volt nagy forgalom a zalai kutakon.

Nagykanizsán szerda délelőtt semmi sem utalt arra, hogy néhány napja még közelharcot kellett vívni az autósoknak az üzemanyagért. A MOL és az ÖMW Garay utcai töltőállomásán nem alakultak ki hosszú sorok, kifejezetten gyenge volt a forgalom. Jóllehet az autósok többsége úgy gondolta: nem kell már sietni. A Mol kanizsai töltőállomásán a 95-ös benzinért 641 forintot, míg egy liter gázolajért 699 forintot kellett fizetni. Az ÖMW töltőállomásán drágábban lehetett üzemanyaghoz jutni, a 95-ös benzinért 643 forintot, a gázolajért 700 forintot kértek.

Zalai fafaragók keze munkáját is dicséri a Nemzet Betleheme.

Advent első vasárnapján adták át a Nemzet Betlehemét Budapesten, az Országház melletti Kossuth Téren, amit vízkeresztig nézhetnek meg az érdeklődők. Az építmény haranglába és több figurája zalai fafaragók keze munkáját dicséri. Az installáció a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának felkérésére készült, 34 Kárpát-medencei település fafaragójának önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával. A nemzet Betlehemének egy-egy részét Zala megyei: keszthelyi, cserszegtomaji, gyenesdiási, vonyarcvashegyi és letenyei fafaragók alkották. A haranglábat a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központban működő Keszthelyi Fafaragó Kör állította össze.

Tiltakoznak Zalalövőn a bank kivonulása miatt.

December 12-én bezár a Takarékbank zalalövői fiókja, s az ATM automatát is leszereli a pénzintézet. Gyarmati Antal polgármester a Zalai Hírlapnak elmondta: az önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy Zalalövő és környéke működő bankfiók nélkül maradjon, ezért aláírásgyűjtést kezdeményeztek a Takarékbank Zrt. szolgáltatásának fenntartása érdekében, és más pénzintézetekkel is felvették a kapcsolatot. Ennek eredményeként sikerült megállapodást kötniük a K&H Bankkal, amely hetente egyszer – első alkalommal december 9-én, pénteken 9 és 13 óra között – kihelyezett ügyfélfogadást tart a közös önkormányzati hivatal épületében.

Aszfaltozott utat adtak át Petrikeresztúron.

Az idegenforgalmi szempontból is fontos zártkerti részre, a borházairól ismert Pató- hegyre vezet a mintegy 500 méter hosszú, immár aszfaltozott út. A felújított szakasz átadásán Borvári Lili polgármester elmondta: 140 zártkerti ingatlan megközelítése vált egyszerűbbé és biztonságosabbá. A felújításhoz a Vidékfejlesztési program 95 százalékos támogatást nyújtott a község önkormányzatának, ez közel 34,1 millió forintot jelent. Vigh László, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési program azoknak a feltáró utaknak a felújításához nyújtott támogatást, amelyek külterületen és elsősorban zártkertekben találhatók. Választókerületében minden benyújtott pályázat sikeres volt – tette hozzá –, s ez több mint harminc fejlesztést segített elő.

Gyógyszertári szakasszisztensek záróvizsgáját tartották szerdán a nagykanizsai Szakképzési Centrum által létrehozott szakmai vizsgaközpont szervezésében.

A hét szakasszisztens-jelölt felkészültségét neves szakmai bizottság értékelte, többek között dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője. Mint elmondta: az OKJ-s képzések megszűnését követően a kormány új alapokra helyezte a szakmai vizsgáztatást, ma már csak akkreditált vizsgaközpontok szervezhetnek ilyet. Hozzátette: gyógyszertári szakasszisztens vizsgára csak azok jelentkezhetnek, akik egészségügyi asszisztensi képzést szereztek és legalább egy évig gyógyszertárban dolgoztak. A képzés 600 órás. Knausz Lívia, a nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont vezetője elmondta: a gyógyszertári szakasszisztens vizsga azért különleges, mert az országban egyelőre csak ők vizsgáztatnak ebben a szakképesítésben.

Évzáró összejövetelt tartott a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) nagykanizsai hadigondozottak klubja a Vasemberházban.

Az eseményen Gerencsér József elnök elevenítette fel az idei esztendő történéseit és szó esett a jövő évre tervezett programokról is. Kiemelte: bár a tagság egyre idősödik, még mindig szép számmal vesznek részt a tagok a klub programjain. Évente két fontos megemlékezést tartanak: január 13-án, a doni áttörés évfordulóján, valamint május utolsó vasárnapján, amikor a háborús hősök előtt tisztelegnek. A jövő év feladatai között említette a tagság közösségi életének színesítését, ezért más városi klubokkal is együttműködést kezdeményeznek. Emellett külső előadók bevonásával előadássorozat indul egészségügyi és vagyonvédelmi témakörben.

Rendőrautó-modellekből nyílt kiállítás Letenyén.

Moszkvicstól a Mercédeszig a rendőrség szolgálatában címmel nyílt autómodell-kiállítás a dél-zalai kisváros könyvtárában. A december 21-ig megtekinthető tárlaton a bázakerettyei kötődésű, jelenleg Balatonalmádiban szolgáló Árkus Péter rendőr őrmester gyűjteményének darabjai, egyedi készítésű rendőrautó-modellek, illetve a társszervek járműveinek kicsinyített másai láthatóak. A kiállítást Vitovszki János alezredes, a letenyei rendőrőrs parancsnoka, valamint Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója nyitotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában