Negyedszer

2022.12.08. 20:00

Átadták a Zala Megyei Építészeti Nívódíjat (galéria)

A Zala Megyei Építész Kamara elnöksége negyedik alkalommal adományozott nívódíjat. A kitüntetést, Szabolcs Péter szobrászművész plakettjét Darabos Géza kapta a zalaegerszegi Mindszenty-iskola tornacsarnokának és vívótermének építészeti tervezéséért.

Szabó Judit

Bali Zoltán, Darabos Géza a nívódíjjal és Bertók Sándor, a háttérben a fotókon és a képernyőn a Mindszenty-iskola sportcentruma

Fotó: Fehér Márk

A 250 tagú megyei kamara csütörtök este a zalaegerszegi Reininghaus étteremben tartotta a díjátadó rendezvényét. A termet megtöltő résztvevőket Bertók Sándor elnök köszöntötte. Megemlékezett a közelmúltban elhunyt Trajer Ferenc megyei kamarai elnökről, akinek a tisztségét alelnökként neki kellett átvennie a köztestület alapszabálya szerint. A mandátuma még 3 évre szól. Alelnöknek Bertók Sándor helyére Agg Ferencet választották.

Az új elnökség a tagság széles körét bevonva nyitni szeretne a szakma, a kivitelezők, a sajtó, az önkormányzatok és a lakosság felé. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a megyében dolgozó építészeket és tevékenységüket. Erre első lépésként jó alkalom volt a csütörtöki rendezvény, amelyen az önkormányzat nevében Bali Zoltán alpolgármester erősítette meg a szándék kölcsönösségét az aktív kapcsolattartásra, együttműködésre.

Sokan elfogadták a meghívást a kamarai rendezvényre
Fotós: Fehér Márk

Bali Zoltán és Bertók Sándor ezt követően átadta a nívódíjat Darabos Gézának, aki kérdésünkre elmondta: a sportcentrum tervezése összetett feladat volt, hiszen egy meglévő, helyileg védett épülethez kellett kapcsolódnia, úgy kellett létrehozni egy modern csarnokot, hogy igazodjon az 1920-as években emelt egykori zárda architektúrájához. Mindemellett funkcionális épületre volt szükség, amely közel ezer gyermek mindennapos testnevelését szolgálja, továbbá otthont ad a Zalaegerszegi Vívó Egyletnek. A sportegyesület irányítását nyolc éve Darabos Géza végzi, ezért is tekintette szívügyének a csarnok megszületését. Az üzemeltetés szempontjából pedig manapság nem elhanyagolható, hogy nagy hangsúlyt fektettek az energiatakarékosságra, amit korszerű, hővisszanyerő gépészeti berendezések és a jogszabályok által megengedett maximális mennyiségű napelem biztosít.

Darabos Géza a negyedik építész, aki átvehette a 2016-ban alapított Zala Megyei Építészeti Nívódíjat. A kitüntetés alapításának évében a lenti Balance Hotel tervezéséért Schifter Gergely kapta az elismerést, 2018-ban Tóth Zoltán a hévízi Széchenyi utca 1. alatti társasházért, 2019-ben pedig Zsuppányi Gyula és ifj. Fülöp Tibor a zalaegerszegi, ma kormányablakként működő egykori Zóna étterem felújításának tervezéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában