Staféta

2022.12.09. 15:00

Örök szerelmet kötött a kézilabdával Tóth László

Folytatjuk a sportolók visszaemlékezéseit felelevenítő népszerű sorozatunkat.

Benedek Bálint

Tóth László, Tungsram SE utánpótlás edzője

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Múlt pénteken Németh Gábor a stafétát Tóth Lászlónak, a Tungsram SE utánpótlás kézilabda edzőjének adta át, arra kérve, hogy elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

- A kézilabda gyerekkori szerelem - mesélte az ózdi származású Tóth László. - Már általános iskolában játszottam, majd az Ózdi Kohász SE kézilabda szakosztályához csatlakoztam, ahol szép éveket töltöttem, sokat fejlődtem. A katonaság idején sem szakadt meg a sportkarrierem, ezért Gyöngyösön folytattam, a leszerelés után hazatértem. Viszont nem sokkal később Tapolcára igazoltam, az ottani NB I B-s csapattal második helyezést értünk el, de a csapat nem vállalta az élvonalbeli szereplést, ezért mindenkit szélnek eresztettek. Ekkor keresett meg az akkor már Nagykanizsán edzősködő Deregi László, így az ő jóvoltából kerülhettem 1988-ban a dél-zalai városba.

Elmondta: a csapat akkor lépett egy osztályt, vagyis az NB I B-s bajnokságba lépett. Czimmer Tamás edző vezetése alatt pallérozódott az együttes, ő sokat tett azért, hogy aztán a társaság magja az élvonalba kerülhessen. Erős gárda játszhatott, akkor ő már mint technikai vezető tevékenykedett.

- Az egyik legnagyobb élményem mégis otthonról, Ózdról származik - folytatta. - Óriási megtiszteltetésként tekintettem arra, hogy 18 évesen az NB I-es Kovács Péter tréner vezette fővárosi Budapest Honvéd ellen Magyar Kupa mérkőzésen játszhattam. Az meghatározta az egész sportpályafutásomat, ugyanis abban az időben a Honvéd szárnyalt, mi pedig az NB I B-ben szerepeltünk, kivételes pillanat volt pályára lépni az akkori példaképek ellen. A bal szélen játszottam vékony srácként.

Tóth László hozzátette: jól érezte magát Dél-Zalában, a Testnevelési Egyetemen edzői diplomát szerzett, majd Letenyére került trénernek, ami szintén jó "iskola" volt. Dolgozott Zalakaroson is, ahol NB II-es női csapatot állított össze.

- Majd Musits Ferenc hívószavára tértem vissza Kanizsára - fogalmazott. - Először mint az ifjúsági legénység, 2007-ben a felnőtt férfi NB I B-s gárda edzőjeként, de mellette az NB II-es női alakulatot is irányítottam. Aztán évekkel később a megváltozott gazdasági helyzet miatt kizárólag az NB II-ben szerepeltünk kanizsai és környékbeli fiatalokra építve a jövő csapatait.

Néhány éve az utánpótlásképzésben dolgozik, de az U14-es és U15-ös leány korosztályok sikereit elnézve, lubickol a feladatában. Kiemelte: évek óta nagyon szép sikereket érnek el. Baranya, Somogy és Zala megye régiójában az őszi szezont mindkét korosztály az élen zárta, s a játékosai felkészültségét látva úgy érzi, ezt a kitűnő formát a tavaszi idénybe is átmenthetik.

Tóth László a stafétát Sósné Kutasi Margitnak, a Hevesi-iskola egykori igazgatójának, a tornász szakosztály korábbi vezetőjének adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában