Elmaradt az áttörés

2023.06.10. 07:26

Kifulladt a DK árnyékkormánya

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, mivel nem tettek bele politikai munkát, az árnyékkormány érdektelenné vált.

MW

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke beszédet mond szombathelyi fórumán 2023. május 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Kilenc hónapja, tavaly szeptember végén alakította meg árnyékkormányát Dobrev Klára. A téma sokáig uralta a politikai közbeszédet, amire Gyurcsány Ferencék rá is erősítettek azzal, hogy az igazi Kormányinfó mintájára, nagyjából kéthetente ők is elkezdtek úgynevezett árnyékkormányinfókat tartani. Az idő múlásával azonban ezek egyre ritkábbakká váltak, és feltűnő módon éppen a baloldali média vált érdektelenné az itt elhangzottakkal és egyáltalán az árnyékkormánnyal kapcsolatban. Sőt, manapság egyre több baloldali szakértő, közgazdász bírálja az árnyékkormány javaslatait, például azt, hogy az áfacsökkentéssel orvosolni lehetne a háború okozta inflációt. 

– Az árnyékkormány, mint kommunikációs termék egyértelműen kifulladt. Egyrészt azért, mert nem volt alaposan végiggondolva, másrészt, mert nem tették bele a politikai munkát – mondta Kiszelly Zoltán.

Mint a politológus fogalmazott, a DK az egyszeri vállalkozó szokásos hibáját követte el, akinek az üzleti terve csak a termék bemutatásáig tartott, ám a következő lépésre, annak széles körű értékesítésére már nem gondolt. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a politikai munkával kapcsolatban pedig rámutatott: a nyugati árnyékkormányok lényege, hogy azok árnyékminiszterein keresztül újabb különböző társadalmi, választói csoportokat szólítanak meg, vonzanak be.

A politológus szerint Gyurcsány Ferencék szeptembertől ezért inkább ráfordulnak az önkormányzati választásokra, elsősorban pedig Karácsony Gergelyre, aki újra indul a főpolgármesteri székért.

Úgy vélte: mint kommunikációs terméket, a DK várhatóan nem adja fel az árnyékkormány koncepcióját, amit akár úgy használhatnak tovább, hogy az önkormányzati választások előtt kineveznek egy Budapestért felelős árnyékminisztert, akinek a szintjére lehúzhatnák a főpolgármestert.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában