2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megfékezték a Spanyolország északi részén pusztító erdőtüzeket

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően szombaton sikerült megfékezni az észak-spanyolországi Asztúria és Kantábria tartományban pusztító, gyújtogatásból fakadó erdőtüzeket - közölték helyi hatóságok.

  • Megfékezték a Spanyolország északi részén pusztító erdőtüzeket

Asztúria tartományban szombat délben még mindig hetvenegy helyszínen lobogtak a lángok, szemben az előző napi több mint kilencven tűzzel.

Viszont szinte mindegyiket sikerült ellenőrzés alá vonni, és megfékezni a terjedésüket - mondta Óscar Rodríguez, a régió katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az elmúlt órákban az időjárási viszonyok javulása is segítette a tűzoltók munkáját, ugyanis mérséklődött a szél, és még az eső is eleredt.

A szomszédos Kantábria tartományban, ahol pénteken 35 tűzesetet jegyeztek fel, már csak két hely van erdőtűz, de ezek is ellenőrzés alatt vannak - közölte a tartományi vezetés a Twitteren.

Az erdőtüzek miatt, amelyek az elmúlt napokban egyszerre terjedtek el, csaknem négyszáz lakost kellett evakuálni, és sok tűzoltót mozgósítottak. Asztúriában összesen 11 ezer hektáron égett az erdő - jegyezte meg Óscar Rodríguez.

A hatóságok szerint szándékos gyújtogatás történt. Adrián Barbón, Asztúria tartományi elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt állította: "környezetterroristák összehangolt akciójáról" van szó, amely "több száz halálos áldozatot is követelhetett volna".

A Valencia tartománybeli Castellónban egy másik hatalmas erdőtűz adott munkát a tűzoltóknak az elmúlt napokban, de pénteken itt is sikerült stabilizálni a helyzetet. A tartományi kormány szerint közel 4700 hektárnyi terület égett le.

Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál, és a szárazság folytatódik. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart.

Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország, csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel - derül ki az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adataiból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!