Játékossors: keserédesre sikerült a világ legerősebb futballistájának búcsúja

CSEH BENJÁMINCSEH BENJÁMIN
Vágólapra másolva!
2022.05.23. 14:43
null
Negyvenévesen szögre akasztotta a stoplist Adebayo Akinfenwa (Fotó: Getty Images)
Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány futballista van, aki annak ellenére is világhírnévre tett szert, hogy javarészt alsóbb osztályú csapatokban szerepelt. A világ legerősebb játékosaként aposztrofált Adebayo Akinfenwa nem zsebelt be nagy címeket, mégis több mint egymillióan követik az Instagramon. Állítása szerint bármikor felhívhatja Jürgen Kloppot, és Pep Guardiola is legendának nevezte. Keserédesre sikerült azonban a 40 éves „Szörny” visszavonulása, hiszen három év alatt másodszor harcolhatta volna ki a Championshipbe való feljutást a Wycombe Wanderersszel, de a patinás Sunderland az útját állta a Wembley Stadionban – több mint 72 ezer néző előtt – rendezett szombati playoffdöntőben. 

Képzeljük csak el: a játékoskijáróban álldogálunk, várjuk, hogy kifuthassunk a gyepre, mígnem megjelenik mellettünk egy 185 centiméter magas, több mint egymázsás csatár, aki 180 kilóval nyom fekve, és akkora a bicepsze, mint másnak a combja. Ettől a látványtól még azoknak a védőknek is megremeg a lábuk, akik a fizikai játékra épülő angol alacsonyabb osztályokban edződtek.

Kár lenne azonban ennyire leegyszerűsíteni Adebayo Akinfenwa lényét, hiszen a testi ereje mellett gólérzékenységével – 742 tétmeccsen 213 gólt szerzett és 97 gólpasszt adott –, játékintelligenciájával és elszántságával is kiemelkedett a mezőnyből. Nem beszélve a pályán kívül mutatott magatartásáról, a szurkolók iránti tiszteletéről, no meg a humoros megjegyzéseiről.

MEGLEPŐ HELYEN INDULT A FELNŐTTPÁLYAFUTÁSA

A nigériai származású Akinfenwa az észak-londoni Islington kerületben született, és már gyermekkorában is a Liverpoolnak szurkolt. Kedvenc játékosa, a klub legendás balszélsője, a 79-szeres angol válogatott John Barnes miatt akart profi futballistává válni. A példaképéhez hasonlóan Akinfenwa is a Watford utánpótlásában pallérozódott, de az egyesületnél idővel ajtót mutattak neki, így klub nélkül maradt. Jobb lehetőség híján Litvániában kezdte a felnőttpályafutását, ügynöke ismeretségének köszönhetően 2001-ben, 19 évesen az FK Atlantashoz szerződött. A dolog hátterében az állt, hogy képviselőjének sógora ismert egy személyt a kikötővárosi klub edzőstábjából.

A volt szovjet tagállamok közül elsőként függetlenedő országban nem éppen tárt karokkal fogadták.

Én voltam az első fekete srác a ligában – idézte a Sky Sports. – Az első felkészülési meccsemen jelenlévő ezer ember rasszista rigmusokat skandált.”

Ahelyett, hogy feladta volna, az ifjú csatár arra használta a lelátóról érkező gyűlöletet, hogy felspanolja magát.

Nem bántam meg– mondta a Litvániában töltött idejéről. – Mentálisan nagyon sokat fejlődtem, sokszor voltam eredményes, sőt, én szereztem a győztes találatot a Zalgiris elleni kupadöntőben. Olyan voltam akkor, mint a miniatűr David Beckham.”

A bukaresti Rapiddal vívott UEFA-kupa-selejtező kevésbé volt örömteli számára, mivel csapata összesítésben 12–0-val zúgott ki. Nem sokkal később elhagyta a süllyedő hajót, és 2003-ban a walesi élvonalbeli Barry Town Unitedhez csatlakozott, amellyel bajnoki címet és kupát nyert, de az anyagi problémákkal küszködő klub kilenc hónappal később útilaput kötött a talpára.

A KÉNYSZER SZÜLTE SZEMLÉLETVÁLTÁS

Akinfenwa karrierjét ezután a folyamatos klubváltások jellemezték: 2003-ban négyszer váltott csapatot, összesen 13, leginkább alacsonyabb osztályú angol klubnál fordult meg. Az ismertség felé vezető út első lépcsőfokát 2005-ben, kényszerűségből tette meg.

A Swansea City színeiben elszenvedett súlyos sérülése teljesen átírta az addigi pályafutását. Ahhoz, hogy profi maradhasson, stílusváltásra volt szüksége: a sérülése előtt a gyorsaságát kamatoztatta, azonban ezt a képességét elveszítette, így ravaszságot, testi erőt igénylő centerré kellett átképeznie magát. Sohasem volt kis termetű, de a felépülése után ráfeküdt a súlyzós edzésekre, az erősítésre.

A sérülésem előtt nem igazán foglalkoztam a súlyzózással. Mindig is nagydarab voltam, szóval nem úgy volt, hogy csak fogtam magam, és arra gondoltam: a legnagyobb leszek. Csak arra gondoltam, hogy a legjobb legyek. A Swansea-ban kezdtem az erősítést, és onnantól kezdve nem volt megállás.”

Olyannyira nem volt, hogy termetére és erejére a világ legnépszerűbb futball-videojátékait, a FIFA-sorozatot készítő EA Sports is felfigyelt, s idővel ő lett a játék legerősebb futballistája az értékelések alapján: a FIFA 05-ben még a maximális 99-ből 45 pontra értékelték az erejét, de a FIFA 12-ben már 97-es erőmutatóval rendelkezett.


Kérdezd meg bármelyik srácot, szeretne-e bekerülni a FIFA-ba, és azt válaszolja, persze. Őrület, hogy egy ilyen játékban elismernek engem. Tudom, hogy erős vagyok, nem sokan vannak, akik elbírnának velem. Szerettem volna játszani a Premier League nehézfiúi ellen, mint Nemanja Vidics vagy John Terry. Őket akartam, valószínűleg erősebb vagyok náluk. Például Terrynek a lába lehet olyan vastag, mint az én karom…”– fogalmazott a The Guardiannek adott interjúban Akinfenwa. Hozzátette, a saját karakterével nem szívesen játszik, mert túlságosan lassú.

A SZÖRNYÜZEMMÓD

Kétségtelenül a számítógépes játék hozta meg a kezdeti ismertséget a csatárnak, de a köztudatba 2015 januárjában robbant be, amikor a kedvenc csapata, a Liverpool elleni FA-kupa-találkozónSteven Gerrard góljára válaszolva egyenlített az AFC Wimbledon színeiben. A mérkőzésen Gerrard még egyszer betalált, így a Liverpool 2–1-re nyert, ám Akinfenwa egy csapásra híresség lett. A Twitteren 39 ezer bejegyzés született a #BeastMode, azaz a „szörnyüzemmód” hashtagre, amely azóta a védjegyévé vált, innen a „Szörny” becenév.


„Meg akartam szerezni Gerrard mezét, úgyhogy megmondtam a srácoknak, hogy ha valaki elkéri a mezét, annak velem gyűlik meg a baja”
– emlékezett vissza.

A liverpooli alakulat akkori menedzsere, Brendan Rodgers nem tulajdonított különösebb figyelmet Akinfenwának, ám az északír szakember utódja, Jürgen Klopp óriási gesztust tett 2020-ban: a Wycombe Wanderers történelmi feljutásánál – előtte a klub (és a játékos) sem szerepelt az angol másodosztályban – egy videoüzenetben gratulált az izomkolosszusnak.


Először is szeretném megköszönni Istennek, mert ma valóra váltotta a lehetetlent. Négy évvel ezelőtt tulajdonképpen munkanélküli voltam, de ma csak Jürgen Kloppnak veszem fel a telefont, hogy együtt ünnepelhessünk” – nyilatkozta Akinfenwa a két évvel ezelőtti siker után.

Nem Klopp volt az egyetlen, aki a pályán nem hétköznapi látványt nyújtó támadót méltatta: miután a Manchester City tavaly szeptemberben 6–1-re kiütötte a Wycombe-ot a Ligakupából, Guardiola azt mondta, hogy „Nagy öröm volt Akinfenwával, az angol labdarúgás legendájával találkozni.”

AZ UTOLSÓ TÁNC

Akinfenwa tavaly nyáron bejelentette, hogy a 2021–2022-es idény lesz az „utolsó tánca”, a Wycombe – ahol karrierje utolsó hét évét töltötte, s ez idő alatt közönségkedvenccé avanzsált – pedig szinte el is búcsúztatta. Ám a csapat az évad végére becsúszott a még rájátszást érő 6. helyre, s az automatikus feljutásról egy ponttal lemaradó Milton Keynes Dons FC elleni bravúros továbbjutással (összesítésben 2–1) kiharcolta a Sunderland elleni playoffdöntőt.

Ugyanakkor az utolsó nagy dobás nem jött össze, a Wembleyben – 72 332 néző előtt – a Sunderland nyert 2–0-ra, így a Wycombe nem jutott fel a Championshipbe, ám a csereként beálló „Szörny” legendaként búcsúzott, és a meccs utáni nyilatkozatából kiderült, nem szomorkodik.

„Ezennel vége. A térdeim tizenöt hónapja fájnak. Mindig is a saját feltételeim szerint akartam abbahagyni a játékot. Lett volna jobb mód is a távozásomra – nyerhettünk volna –, de ezen kívül azt hiszem, ez a második legjobb módja annak, hogy visszavonuljak. A Wembleyben” – mondta Akinfenwa, aki az idény kezdete előtt elárulta, hogy arról tárgyal a világ legnagyobb pankráció szervezetével, a WWE-vel, hogy a visszavonulása után pankrátornak áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik