Haaland ollózott, de egy védő lőtte tovább a Cityt az Arsenal ellen

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.01.27. 20:57
null
Nathan Aké (6) örülhet – az ő góljával ejtette ki a Manchester City az Arsenalt (Fotó: AFP)
A Manchester City norvég világklasszisa, Erling Haaland bemutatkozott az angol labdarúgó FA-kupában, de az Arsenal elleni rangadónak nem ő lett a főszereplője, hanem a győztes gólt szerző holland védő, Nathan Aké.

 


ANGOL FA-KUPA

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Manchester City–Arsenal 1–0 (0–0)
Manchester,
Etihad Stadion. V: Tierney
Manchester City:
Ortega – Lewis (Walker, 58.), Stones (Laporte, 45+3. perc), Aké, Akanji – Rodrigo, Gündogan – Mahrez (J. Álvarez, 58.), De Bruyne (B. Silva, 75.), Grealish – Haaland. Menedzser: Josep Guardiola
Arsenal: Turner – Tomijaszu, Holding (Saliba, a szünetben), Gabriel, Tierney (Zincsenko, 66.) – Fábio Vieira, Partey (Lokonga, a szünetben), Xhaka – Saka (Ödegaard, 74.), Nketiah, Trossard (Martinelli, 66.). Menedzser: Mikel Arteta.
G.: Aké (65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A tétmeccseken sorozatban hét találkozón veretlen, a bajnokságot vezető Arsenal a bajnoki tabellán 2. helyen álló, a két együttes legutóbbi öt mérkőzését megnyerő Manchester Cityvel csapott össze. A kezdőcsapatokat nézve az Arsenalnál hiányzott több kulcsember: a hosszabb ideje sérült csatár, Gabriel Jesus mellett a középpályások közül Martin Ödegaard és Martinelli sem volt tagja a kezdőnek, a védelemből William Saliba hiányzott, a kapuban pedig nem Aaron Ramsdale, hanem Matthew Turner állt.

Az első fél óra pörgős játékot, több veszélyes lövést is hozott, a City második számú kapusának, Stefan Ortegának két nagy védést is be kellett mutatnia. A másik oldalon a pályafutása első FA-kupa-meccsét játszó Erling Haalandot mélységi passzokkal keresték a társak, a csatár nagyokat birkózott Robert Holdinggal, aki nem mindig volt a helyzet magaslatán (sárga lapot is kapott, és kaphatott volna akár egy másikat is...), egyszer ollózni is tudott mellőle a norvég, igaz, az a próbálkozás kevésbé volt veszélyes.

 

A gól nélküli első félidőt követően Mikel Arteta nem kockáztatta meg, hogy Holdingot a második játékrészre is pályára küldje, Saliba váltotta, és jött Thomas Partey helyére Albert Sambi Lokonga, aki rögtön egy nagy hibával nyitott, Tomijaszu Takehiro mesteri keresztezésén múlt, hogy Haaland nem tudott lőni. Egyébként az első félidő hosszabbításában a City kényszerből cserélt, a megsérült John Stones helyett állt be Aymeric Laporte.

A folytatásban aztán a City egy másik cserejátékosa, Julián Álvarez lőtt egy kapufát, a kipattanóból pedig Jack Grealish adott gólpasszt a mélységből érkező, és a hosszú sarokba gurító holland védőnek, Nathan Akénak, aki tétmeccsen az idényben a második találatát érte el.

A hajrában már mindent megpróbált Arteta, jött Ödegaard és Martinelli is, utóbbi kimondottan jól játszott, több helyzete is volt, de az eredmény már nem változott.

Az alaposan felforgatott kezdő tizeneggyel felálló Arsenal kikapott, ezzel kiesett az FA-kupából, így az a bravúr már biztosan nem jön össze a londoniaknak, hogy a bajnokságot és a kupát is megnyerik az idény végén. A City viszont most már hatmeccsesre nyújtotta az Arsenal elleni győzelmi sorozatát, és a Chelsea után az „ágyúsokat” is kiejtve bejutott az FA-kupa nyolcaddöntőjébe. A következő kör sorsolását hétfőn tartják.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK, A CITY KIVERTE AZ ARSENALT!

90.+2. perc: Zincsenko kapott sárga lapot.

88. perc. MARTINELLI, MARTINELLI, MARTINELLI! Ezúttal Walkeren hámozta át magát, a középre lőtt labdája Gündoganról lepattant, de mielőtt odaérhetett volna az Arsenal támadója Ortega kivetődve megfogta a labdát.

87. perc. Ismét Martinelli ugrik ki a bal oldalon, Turner megelőzi, de alighanem lesen is volt a brazil.

85. perc. MARTINELLI! Egy kis szöglet után Martineli tört be a tizenhatoson belülre, de balról, szinte az alapvonalról nem tudta ellőni a labdát Ortega mellett.

82. perc. Álvarez újabb távoli lövését ezúttal megfogja Turner, nincs kipattanó.

Ezzel a góllal vezet a City!

 

 

75. perc. Bernardo Silva jött De Bruyne helyére.

74. perc. Saka helyett Ödegaard a pályán.

66. perc. RÖGTÖN EGY EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG. Nketiah került a kapuval szembe a tizenhatoson belül, de egy visszaérő védő és Turner együttes erővel menteni tudott – jöhetett a meccs első szöglete, amiből nem lett gólhelyzet.

66. perc. Arsenal-cserék: Trossard helyére Martinelli állt be, Tierneyt Zincsenko váltotta.

65, perc. GÓÓL, VEZET A CITY! Álvarez próbálkozott egy távoli lövéssel, ami a jobb oldali kapufáról pattant ki. A labdát Grealish gyűjtött be, majd addig-addig tartotta a tizenhatoson belül, amíg gólpasszt nem adott a mélységből érkező Akénak. A holland védő pedig balról, a 11-es ponttal egy magasságból a kapu hosszú oldalába passzolt. 1–0

59. perc. Vieira egy lecsorgó labdából, egyből lőtt, de eltörte a labdát, ami így nem ment kapura.

58. perc. Kettős csere a Citynél. Mahrez helyett Álvarez állt be, Lewist Walker váltotta.

55. perc. TURNER! Az Arsenal kapusa a pályán maradt és egy nagy védéssel adta jelét, hogy ott van, ezúttal De Bruyne laposan középre lőtt labdáját ütötte el Haaland elől.

54. perc. Turner kivetődve elütötte De Bruyne beadását, ami után lent maradt, ápolni kell, a vállát fájlalja, de egyelőre folytatni tudja.

52. perc. Lewis kerül a jobb oldalon a védők mögé, de nem tudta középre lőni a labdát az alapvonal közeléből, az oldalhálóba lőtt.

51. perc. Lokonga labdavesztése után Haaland lépne ki két ember között egy újabb hosszú labdával a tizenhatoson belül, de Tomijaszu mesterien keresztezett, a norvég csak fellökni tudta a japánt (igaz, testtel), de odalett a helyzet.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.


Cserék az Arsenalnál: A sárga lapos Holdinggal nem kockáztat tovább Arteta, jött helyére Saliba. Lokonga pedig Parteyt váltotta.

Az első félidő statisztikái

 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Az Arsenalnak voltak nagyobb helyzetei, de a City is többször el tudott jutni az ellenfél kapujáig.

45+4. perc. Laporte jött be Stones helyére.

4

5.+1. perc: Stones maradt lent, ápolni kell, lehet, hogy meghúzódott. Csere is lesz, Laporte jön majd. Így több lesz a hosszabbítás is.

Két perc lesz a hosszabbítás.

42. perc. A Holding–Haaland csata újabb összecsapásának lehettünk szemtanúi, az Arsenal játékosa felborította a norvégot, jogos a sárga lap.

Az Asenal próbálná irányítani a játékot, de a City a labdaszerzések után rendre veszélyes ellentámadásokat tud vezetni.

38. perc. HAALAND! Az első FA-kupa-meccsét játszó csatár egy kósza labdára csapott le és a tizenhatoson kívülről a kapust megelőzve próbált emelni, de mellé ment.

33. perc. NKETIAH! Trossard nagyon aktív a bal oldalon, a beadásába az ötösnél érkező Nketiah tett bele a lábát, de a kapu mellé pattant a labda.

29. perc. Holding ütközött Haalanddal, a védő az alkarjával megütötte a norvég tarkóját, akit ápolni kell a pályán az ütközést követően. Azt vizsgálják, nem szenvedett-e agyrázkódást. Haaland lemegy, de visszatérhet (jön is szinte egyből). Az azért érdekes, hogy még csak szabadrúgást sem kap a City, a meccs labdaejtéssel folytatódott.

25. perc. MANCHESTERI TŰZIJÁTÉK. Előbb Mahrez próbálkozott lövéssel jobbról, hét méterről, majd a lecsorgóból egy jó csel után De Bruyne 17 méterről, középről csavart a kapu mellé.

21. perc. SZÉP LÖVÉS, NAGY VÉDÉS. Alighogy leírtuk, leült a meccs, Trossard balról, éles szögből, tíz méterről célba vette a kapu hosszú oldalát, de Ortega a levegőben úszva kiütötte a labdát.

20. perc. A lüktető első tíz perc után a második tíz perc kapura lövési kísérlet nélkül telik el.

 


 

9. perc. NAGY HIBA UTÁN HAALAND OLLÓZÁS. Holding vétett el egy laposan előre passzolt labdát, amivel így Haaland törhetett kapura, de a kilépő Turner becsúszva el tudta piszkálni, ám a lepattanó labdát távolról megpróbálta az üres kapuba ollózni, de nem volt benne erő, így a visszaérő védők fel tudtak szabadítani.

5. perc. NAGY HELYZET A VENDÉGEK ELŐTT. Tomijaszu jobbról , a tizenhatos vonaláról leadott lövését védte vetődve Ortega.

3. perc. Haaland lekészítéséből Rodri próbálkozott 23 méterről lövéssel, de jócskán fölé ment a labda.

2. perc. Haalandbirkózott Holdinggal a tizenhatos előterében, a játékvezető észrevette, hogy a norvég fogta meg az ellenfele mezét, ezért járt szabadrúgás kifelé, hiába reklamált a City csatára.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS. A piros-fehérben játszó Arsenal kezdett, kék-fehérben a City,

A kezdőcsapatokat nézve az Arsenalnál hiányzik több kulcsember: a hosszabb ideje sérült csatár, Gabriel Jesus mellett a középpályások közül Martin Ödegaard, Martinelli sem tagja a kezdőnek, a védelemből William Saliba hiányzik, a kapuban pedig nem Aaron Ramsdale, hanem Matthew Turner áll. A Citynél is a második számú kapuvédő, Stefan Ortega játszik és bekerült a csapatba a 18 éves jobbhátvéd, Rico Lewis.

 




 

ELŐZMÉNYEK

 

Az Arsenal legutóbbi hét tétmeccsén nem kapott ki, és a hétből hat mérkőzést meg is nyert. A Manchester City az előző két bajnokiját úgy nyerte meg a Wolverhampton (3–0) és a Tottenham ellen (4–2), hogy hét gólt szerzett, előtt viszont kétszer is kikapott, a Manchester Unitedtől a bajnokságban 2–1-re, a Southamptontól a Ligakupában 2–0-ra.

Az Arsenal kiegyensúlyozottabb formát mutat mint a City, viszont a két csapat előző egymás elleni öt mérkőzését a manchesteriek nyerték meg, legutóbb január 1-én, idegenben 2–1-re Rijad Mahrez és Rodri találatával, úgy, hogy a londoniak az első félidőben Bukayo Saka góljával még vezettek, ám az 59. perctől, Gabriel kiállítása miatt tíz emberrel játszottak, a vendégek pedig fordítottak.

A City 2020 októbere és 2022 januárja között úgy verte meg ötször is az Arsenalt, hogy az öt mérkőzésen 13 gólt szerzett és csak kettőt kapott. Viszont legutóbb épen az FA-kupában győzött az Arsenal a Manchester City ellen, 2–0-ra, igaz, akkor hazai pályán.

Az Arsenal januárban a harmadosztályú Oxford United 3–0-s legyőzésével jutott be az FA-kupában a 32 közé. A tavaly elődöntőig jutott Manchester City pedig a Chelsea-t verte ki 4–0-val.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik