Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soknemzetiségű haditengerészeti gyakorlat kezdődött el a Csendes-óceánon

888.hu / MTI

2022.07.03. 11:30

Az Egyesült Államok és 25 további ország részvételével nemzetközi haditengerészeti gyakorlat kezdődött el vasárnap a Csendes-óceánon, ami rendszeres, minden második évben megrendezik, de most nem mellékes, hogy a térségben egyre nagyobb a feszültség Peking és Washington között. Észak-Korea elítélte a gyakorlatot, mert fenyegetőnek érzi magára nézve.

 

A Csendes-óceán Pereme (RIMPAC) nevű haditengerészeti gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Hollandia. Washington szövetségese Tajvan is, amelyet Peking – noha nincs a fennhatósága alatt – Kína egyik tartományának tekint, és egyre jobban fenyegeti azzal, hogy katonai erővel bekebelezi. Ezenkívül Kína egyre agresszívabban próbál érvényt szerezni területi követeléseinek a Kelet- és a Dél-kínai-tengeren, amelyen más térségbeli országoknak, mint például a Fülöp-szigeteknek, is vannak területi követelései – jegyezték meg hírügynökségek.

A washingtoni kongresszus már decemberben az idén szeptemberig tartó katonai költségvetésről szóló törvényben felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy hívja meg Tajvant is a gyakorlatra, de ő ezt egyelőre nem teszi meg, nyilvánvalóan azért, hogy elkerülje a kínai-amerikai feszültség további növekedését.
Maga Kína is részt vett a RIMPAC-en 2014-ben és 2016-ban, de azóta nem, mert Donald Trump elnöksége alatt megromlott a kapcsolata az Egyesült Államokkal.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség minapi madridi csúcstalálkozóján kijelentette: Kína nem ellenfél, de komoly kihívás, mert rohamosan bővíti katonai erőit, és egyre jobban fenyegeti Tajvant. Ez arra kényszeríti a NATO-t, hogy fokozza együttműködését a csendes-óceáni térség országaival védelmi és más területeken is – tette hozzá.

Az augusztus 4-éig tartó RIMPAC-en 38 hajó, négy tengeralattjáró, több mint harminc automata fegyverrendszer, 170 repülőgép és több mint 25 ezer katona vesz részt, köztük kilenc nemzeti szárazföldi hadsereg egységeivel.

A helyszíne a Hawaii-szigetek és Dél-Kalifornia környéke – közölte az amerikai haditengerészet.

Észak-Korea mint mindig, most is elítélte a gyakorlatot, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea alkotta trió fenyegetését látja benne, és ebből állítása szerint azt a következtetést kell levonnia, hogy tovább erősíti haderejét, és folytatja nukleáris programját. Észak-Korea szomszédai szerint már egy ideje egyébként is arra készül, hogy ismét nukleáris kísérletet hajt végre, öt év után először.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére