Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Milliós gázszámlákra számíthatnak a háztartások

888.hu

2022.08.09. 15:40

Sürgetik a kormányt, hogy hozzanak döntést a háztartások támogatására.

 

Az előrejelzések szerint az angol háztartásokban az energiaszámlák akár a két millió forintot is meghaladhatják.

A Cornwall Insight tanácsadó cég keddi közlése szerint a jövő év első három hónapjában az energiaárak felső határa várhatóan eléri az évi 2 millió forintot.

A tanácsadó cég előrejelzése szerint a számlák a jövő év második negyedévében akár a 2 milliós határt is elérhetik. Ez fél milliós növekedés, ugyanis alig egy héttel ezelőtt a Cornwall Insight azt jósolta, hogy az energiaárplafon januártól évi másfél millióra fog emelkedni.

A Cornwall Insight szerint a növekvő nagykereskedelmi árak növekedése mögött az Ofgem által az árplafon kiszámításához használt módszertan felülvizsgálata áll.

A cég vezető tanácsadója, Dr. Craig Lowrey elmondta:

Lényeges, hogy a kormány felhasználja az előrejelzéseinket a fogyasztóknak kínált támogatási csomag felülvizsgálatára.”

 

A tanácsadó cég most arra számít, hogy a felső határ októberben elérheti az 1 millió hatszázezer forintot, ami 93 ezer forinttal több, mint a legutóbbi előrejelzés. Várakozásaik szerint a számlák jövő nyáron kezdhetnek enyhülni 1 millió hétszázezer forintra.

A felső határ, amelyet az energiaipari szabályozó hatóság, az Ofgem negyedévente állapít meg, tavaly októberben évi 650 ezer forint volt.

 

A korábbi kancellár, Rishi Sunak májusban 186 ezer forintos támogatási csomagot jelentett be a fogyasztóknak.

Az Ofgem azt tervezi, hogy októberben kiigazítja az árplafon kiszámításához használt képletet annak érdekében, hogy a szolgáltatók jobban tudják kezelni az ingadozó nagykereskedelmi árakból eredő kockázatot, és hogy a szolgáltatók csődje miatt ne kelljen magasabb árakat fizetniük a fogyasztóknak.

A szabályozó megpróbálja megakadályozni, hogy megismétlődjenek a tavalyi események, amikor közel 30 szolgáltató ment tönkre, részben a nagykereskedelmi energiaárak emelkedése miatt.

Lowrey elmondta, hogy a képlet megváltoztatása az előrejelzett árak növekedéséhez vezetett. Ugyanakkor azt mondta, hogy a lépés megvédi a költségekkel küzdő szolgáltatókat, és megakadályozza, hogy összeomlásuk költségei a fogyasztók számláira rakódjanak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére