Férfiasan tökéletes úszónő miatt fenyegették meg a lányokat

Lia Thomas, transznemű úszó, Pennsylvaniai Egyetem, University of Pennsylvania
Lia Thomas, a transgender woman, finishes the 200 yard Freestyle for the University of Pennsylvania at an Ivy League swim meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. - Thomas placed first in the event. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
Sötét titkok derültek ki a Pennsylvaniai Egyetem a női úszócsapatába oldalágon besurrant transzneműt Lia Thomassal kapcsolatban. Az úszócsapat korábbi versenyzője Matt Walshnak, a konzervatív Daily Wire vezető munkatársának adott interjújából kiderül, hogy az egyetemen megfenyegették azokat az úszókat, akik nehezményezték, hogy a férfiból nővé lett úszóval szembe esélytelenek voltak az igazi hölgyek.
Vágólapra másolva!

A korábban a férfiak között versenyző Lia Thomas utcahosszal verte a lányokat az egyetemi bajnokságon. Talán nem is csoda, hogy a csapat korábbi úszója, Paula Scanlan kitálalt a Daily Wire-nak. Azzal vádolta a Pennsylvaniai Egyetemet, hogy minden eszköz bevetettek annak érdekében, hogy elhallgattassák az ellenvéleményeket.

Lia Thomas a medencében Forrás: AFP/Joseph Prezioso

„Folyton azt hajtogatták, hogy nincs igazunk és tiltakozásunkkal csak a felnagyítunk egy nem létező problémát, és kategorikusan elzárkóztak a lehetséges megoldások keresése elől – mondta Scanlan, és hozzátette, az úszónők az öltöző félreeső zugaiba bújva próbálták elkerülni, hogy Lia Thomas előtt öltözzenek át.

Az egyetem nem is annyira finom nyomást alkalmazva hatékonyan működő módszerekkel próbálta rávenni a lányokat arra, hogy csendben maradjanak. Az egyetem sportfakultásán mindenki el akarta hallgattatni a transzneműek versenyzése által generált problémát. Lia Thomas volt az első transznemű sportoló, aki NCAA (Országos Főiskolai Sportszövetség) úszóbajnoki címet nyert a legnagyobb amerikai egyetemeket tömörítő Ivy League-ben. Thomas egyébként korábban a férfi csapatban versenyzett, és – hormonkezelések után - 2021-ben csatlakozott a női úszókhoz.

Ms. Scanlan azzal is megvádolta a Penn University vezetőit, hogy az úszókat szinte megfenyegették azzal, hogy „megbánnák", ha Thomasról beszéltek a médiának.

Lia Thomas Forrás: AFP/Joseph Prezioso

„Megdöbbenve és kényelmetlenül éreztem magam, de körülöttem mindenki izgatottnak tűnt, miután kiderült, hogy a valaki a férficsapatból »az igazi identitásának megfelelő módon versenyez majd«" – mondta Scanlan miután kijelnetette, hogy Thomas csatlakozik a női csapathoz.

– Nem beszélhetek mindenki nevében, de azt hiszem, mindenki elég kényszeredetten mosolygott a megdöbbentő hír hallatán – folytatta.

„Azt is elmondták, hogy Lia nők közötti indulása nem alku tárgya, és hozzátették, hogy segítséget adnak annak érdekében, hogy fel tudjuk dolgozni az »új« helyzetet – mondta Scanlan.

Az interjú során Walsh „pszichológiai manipulációban" való részvétellel vádolta meg a Penn illetékeseit, mert szerinte: „a legnyugtalanítóbb az iskola pszichológiai manipulációja, amely során megkérdőjelezi a lányok saját józan ítélőképességét".

Azok a transznemű sportolók, akiknek eredetileg biológiailag férfiként születtek a republikánus képviselők által április végén elfogadott törvény értelmében nem indulhatnak a női sportágakban a szövetségi kormányzat által támogatott iskolákban és főiskolákban. A 219-203 arányú szavazással jóváhagyott törvényjavaslat azonban valószínűleg nem jut tovább, mert a demokraták által vezette szenátus nem támogatja, és Joe Biden elnök is megvétózza majd az elfogadását.