Postabontás

2022.05.24. 19:14

Átgondolandó az akvapark építése – vélekedik olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: KISS ANNAMARIE

Képviselő-testületek jönnek-mennek, szép tervek születtek, születnek. Pécsett elkezdődtek, majd abbamaradtak a termálvíz utáni kutatások. Egyszóval sok milliót költöttünk már arra, hogy legyen egy Kaposvárhoz hasonló akvapark­ja Pécsnek. 

Igaz, hogy egy másik létesítmény kapcsán valami hasonlót már megértünk: abban sem sikerült annak idején megállapodni, hogy hol legyen Pécsett egy jégstadion, a keleti, vagy a nyugati városrészben. Pedig akkor megvolt rá a felajánlás a kormány részéről. A pénz elúszott, Kaposváron viszont megépült a csarnok, és ma a pécsi hokisok oda járnak edzeni. 

Ma, amikor a kötöttpályás közlekedés reneszánszát éli, az USA rozsdás vasútjai is kifényesednek. De nem kell ilyen messzire menni, hisz például újra jár a Fonyód és Csisztapuszta közti kisvasút. Meggondolandó, hogy szórjunk-e pénzt termálvíz utáni további kutatásokra, vagy váltsunk inkább irányt. Pécstől légvonalban húsz kilométerre van egy város, amelyben olyan példaértékű fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években, hogy aki régen járt ott, ma nem ismerne rá a településre. Harkányról van szó. 

Ezek a fejlesztések el kell, hogy gondolkoztassák a városvezetőinket, hogy bármilyen akvapark is jönne létre Pécsett, Harkánnyal a versenyt akkor sem tudná felvenni. Azon kellene inkább gondolkodni, hogy a két város közti távolságot egy gyorsvasúttal hogyan lehetne közelebb hozni egymáshoz.

Hasonlóan a közelmúltban létrehozott Szeged–Hódmezővásárhely közti gyorsvasúthoz. Két megoldás is kínálkozik. Az egyik a régi vasúti pálya rendbehozatala, korszerűsítése. A másik útvonal a Pécs, Szalánta, Túrony országút mentén, a pályaszakasz menti szintkülönbségek eltüntetésére, oszlopokra emelt szakaszokkal – a megoldás nem egyedülálló, Erdélyben Nagyvárad és Félixfürdő közt hasonló a távolság, mégis működik. 

T. F. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!