Gyűlnek a felhők

2022.05.25. 17:43

Ez tényleg nagyot szólt: lecsapott a vihar Baranyára (videó)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya megye területére is.

Móga Richárd

Hiába a napközbeni forróság, az Országos Meterológiai Szolgálat szerda délután több megyére, köztünk Baranya területére is másodfokú riasztást adott ki. 

Ennek értelmében a kora esti órákban már hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett ráadásul kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, illetve jégeső is!

Azt írták: egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé várhatóak zivatarok. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek. Ezek mellé erősen viharos (akár 100 kilométer/óra körüli károkozó) szélrohamok, (akár nagyobb jégdarabokkal) jégeső és intenzív csapadékhullás társulhat.

Ebben az esetben a viharos szélben mindenki fokozottan figyeljen a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről pedig ajánlott bevinni minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

A meteorológiai szolgálat azt is megjegyezte, hogy az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (jellemzően a déli tájakon) nem kizárt a harmadfokú (piros) zivatarriasztás se.

A vihar pedig a megye teljes területén beköszöntött. Több képet, illetve videót is kaptunk olvasóinktól a nem mindennapi körülményekről.

Néhol a taxisok sem mertek útnak indulni, de volt olyan is, aki a teraszról szemlélte az eseményeket.

Forrás: Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület
Forrás: Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület
Óriási jégdarabok lepték el a településeket
Vásárosdombón is lecsapott az ítéletidő
Címkék#zivatar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában