A finnek is isszák a boraikat

2022.05.28. 11:30

Villányban vett szőlőbirtokot az Elcoteq egykori vezetője

Óriás finn cégnek volt a vezetője éveken át, most egy kis villányi szőlőbirtokot igazgat Reijo Itkonen feleségével, Pap Judittal. Boraikkal betörtek a finn piacra, számos finn étterem, köztük Michelin-csillagos, az ő boraikat kínálják.

Zsigmond József

Kevesen emlékeznek még, hogy mikor megtelepedett az Elcoteq Pécsen, a cég első igazgatója Reijo Itkonen volt. Az elektronikai termékeket előállító gyár az 1990-es évek végén nyitotta meg pécsi üzemét, ahol kezdetben több mint 200-an, majd mikor egy másik finn céggel egyesült, 8000-en dolgoztak. 
 

Tolmácsból lett feleség 
 

A finn üzletember magyarországi tárgyalásait, megbeszéléseit tolmács segítette. – 2001-ben Texasban házasodtunk össze – mondta lapunknak Reijo Itkonen felesége, Pap Judit. A férje 1999-ig volt a pécsi gyár vezetője, majd visszatért Finnországba, ahol az Elcoteq-világ érdekeltségeinek irányításáért felelt. A kétezres évek elején a finn óriáscégből kivált egy ágazat, ennek az új cégnek lett a vezérigazgatója Reijo Itkonen, aki innen ment nyugdíjba 2011-ben. A sikeres üzletember a feleségével elhatározta, hogy mivel élete nagy részét zárt térben, irodaházakban töltötte, kipróbálná magát más területen is, ahol szabad levegőn van. 
 

Borkóstoló a könyvtárban 
 

– Jelentős borkollekciónk volt, talán a világ minden tájáról volt borunk. A férjemmel eldöntöttük, hogy saját bort készítünk. Először Franciaországban kerestünk területet, majd jött az ötlet, vegyünk szőlőbirtokot Magyarországon – emlékezett vissza a borászat indulására Pap Judit. – Annyit mondott a férjem: Judit, te magyar vagy, miért ne próbálnánk meg Villányban? Villány felemelkedése az 1990-es évek végére tehető, mikor az Elcoteq is megjelent Magyarországon. Reijo Itkonen mint a finn cég vezetője számos alkalommal volt Villányban üzleti, illetve ünnepi ebédeken, vacsorákon, ahol nagyon megízlett neki a villányi vörösbor. 
 

Nem használnak vegyszert 
 

Két szőlőültetvényt vásároltak feleségével, egyet a Kopár-dűlőn, egyet a Tenkesen, illetve később vettek egy házat Máriagyűdön. – Bioborászatunk van, vegyszert nem használunk. Ha valaki a szőlő virágzása előtt jár a birtokunkon, azt gondolná, hogy elhanyagolt, mivel hagyjuk a füvet a tőkék között nőni, illetve a sorok közé, a végére rózsát ültettünk. A rovarok csodatevők, pozitív hatással vannak a szőlőkre – tolmácsolta Reijo Itkonen szavait a felesége. – Kezdetben a férjem vezette a borászatot baranyai borászok tanácsai által, most egy fiatal szakember, Garimberti Bianka segíti. Kérdésünkre – amit a geresdlaki könyvtárban rendezett borkóstolón tettünk fel –, hogy mi a jó bor titka, annyit válaszolt a finn borász: tisztaság, tisztaság, tisztaság. Azt is megtudtuk, nem véletlenül érkezett Geresdlakra. Jó kapcsolatuk volt két finn házaspárral, akik felvetették, hogy Geresdlakon közel száz finn él, így jó lenne, ha egyszer borkóstolót tartanának a településen. 
 


Fotó: Zs. J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában