Start közfoglalkoztatási program

2022.06.25. 18:15

Népszerű a helyben termelt savanyúság

Zajlanak a mezőgazdasági munkálatok Rózsafa földterületein. A feladatokat a Start közfoglalkoztatási program keretén belül végzik. Az utóbbi időszakra jellemző szélsőséges időjárási körülményekhez öntözőrendszer kialakításával próbálnak meg alkalmazkodni.

Mohay R.


– Az uborkának, paprikának kiemelten fontos, hogy megfelelő időben megfelelő vízmennyiséget kapjon. Ezért nálunk manuálisan működő öntözőrend­­szer segít abban, hogy kellő hatékonysággal, a szükséges időpontokban biztosítsuk a vízellátást – számolt be Rózsafa polgármestere, Németh Norbert. 

A kiszámíthatatlan jégeső ellen azonban nehéz védekezni, a nagy területeket nehézkes lenne hálóval lefedni. – Tavaly az uborkával félúton jártunk, de sajnos a jégeső elverte a termést – tette hozzá a polgármester. 

A termelés azonban még az időjárás okozta kihívások ellenére is sikeresnek mondható Rózsafán. Uborkát, tv-paprikát, csípős és csemege almapaprikát, lila és vörös káposztát, céklát és sárgarépát is termelnek. Ezeket az önkormányzat élelmiszer-előállító üzemében feldolgozzák, hőkezelik és többféle savanyúságot készítenek belőlük. 

– Érdekes, hogy a helyi eladások mellett főleg a településen kívülről érkeznek vevők a termékekre, van, aki Pécsváradról jön el a savanyúságainkért – mondta el Németh Norbert. 

A cseresznyefák is hoztak termést, melyből lekvár készül, ezt kiegészítve más gyümölcsöket is vásárolnak, szintén lekvárok előállítása és értékesítése céljából. Emellett pedig állattenyésztés is folyamatosan zajlik a településen, csirke és baromfi egyaránt megtalálható itt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!