Száguldoznak az autók a Komlói úton

2022.07.04. 20:00

Az életükkel játszanak a zebrán a gyalogosok

Számos panasz érkezett olvasóinktól, melyek szerint a Komlói úton túl gyorsan, a sebességhatárt messze túllépve száguldoznak az autósok, és emiatt rendkívül veszélyes átkelni az úton, még a kijelölt gyalogátkelőhelyeken is. Utánajártunk a problémának.

Radnai B.

Fotó: Löffler Péter

Naponta többször autózva a Komlói úton, a külső sávban a sebességhatárt betartva, már sokszor feltűnt, hogy a belső sávban sokan száguldanak el mellettem irtózatos tempóban. Különösen azóta igaz ez, hogy megkezdődött a nyári vakáció és megnőtt a forgalom a balatoni nyaralóhelyek és az orfűi tó irányába, s úgy tűnik, az utazások időtartalmát sokan már a Pécs tábla előtt igyekeznek lerövidíteni.

Hogy a gyalogosok szemszögéből is felmérjük a problémát, ezért a Komlói út több gyalogátkelőhelyére is elsétáltunk és megkérdeztük olyanok véleményét, akik napi szinten kelnek át az ottani zebrákon.

- Minden nap teszek inkább egy nagy kerülőt addig a zebráig, aminél közlekedési lámpa is van, mert a lámpa nélküli zebránál nem hogy nem állnak meg, de még csak nem is lassítanak az autók, hiába ácsorgok az út szélén – meséli egy idős asszony.

- Persze, a lámpánál is érdemes körülnézni, mielőtt az ember lelép a járdáról, mert nemegyszer láttam már, hogy a piros jelzés ellenére, lassítás nélkül hajt át rajta autó – teszi hozzá a hölgy férje.

Miközben a házaspárral beszélgettünk, utóbbi esetre láttunk is példát, egy öreg, ezüstszínű kisautó másodpercekkel azután száguldott el mellettünk, hogy felvillant a szabad jelzés a gyalogosok számára.

Nem árt tehát óvatosnak lenni gyalogosként, ha a Komlói út túloldalára szeretnénk átkelni, ám autósként is jó ha figyelünk. A helyszínen többször tapasztaltuk, hogy a lámpa nélküli zebráknál hiába tartja be a külső sávban az autós a sebességhatárt, és áll meg a szabályoknak megfelelően átengedni a gyalogost, ha a belső sávban száguldozó autó lassítás nélkül előzi meg, komoly, életveszélyes szituációt teremtve ezzel.

Az okos zebra segíthet

A Rendőrség is tisztában van a Komlói út veszélyeivel, hiszen a gyalogosgázolások statisztikájában előkelő helyen áll az útszakasz a városban. Nem véletlen, hogy az út több szakaszán rendszeresen bukkan fel traffipaxos járőr- és civil autó, ami méri a gépjárművek sebességét. Az ide vezényelt rendőrök rendszerint nem unatkoznak, hiszen gyakorta egymás után állítják félre a sebességhatárra fittyet hányó gépjárművezetőket. Hosszabb távon a rendőri jelenlét mellett enyhítheti a problémát az is, hogy a tervek szerint hamarosan a Komlói út kritikus szakaszain is megkezdődhet az okoszebrák kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!