Balul sült el a diákcsíny

2022.08.07. 07:00

Múltidéző: külön fejezetet lehetne nyitni a Zsolnay kút rongálásáról (galéria)

Zs. J.

2000

A Zsolnay kút ökörszája békét csurgat a kánikulába – írta Pákolitz István a Nyugtalan című versében. 

Ám a kút nem mindig csurgatja a vizét, sajnos külön fejezetet lehetne nyitni a rongálásáról. Nemrégiben a pécsi városháza közleményben tudatta, hogy 12 millió forintból a Zsolnay kút ökörfejeinek javítását, illetve a Hunyadi János-szobor mészkő talapzatának felújítását végezteti el a városüzemeltető cég, amelynek keretében a szükségszerű beavatkozások mellett egy alapos tisztítás történik majd meg. A munkálatok ősszel kezdődnek, és várhatóan jövő májusra el is készülnek vele. 
Laufer László, lapunk fotóriportere a hír hallatán megemlítette, hogy a fotóarchívumban van kép arról, amikor az 1980-as években javították a megrongált Zsolnay kutat.

Szerinte az építményre valaki fel akart mászni, ezért a Zsolnay kút egy része összetört. 

A Dunántúli Napló archívumában meg is találtuk a kútrongálás történetét. A Romokban a Zsolnay kút című cikk 1982. augusztus 8-án jelent meg, amiből kiderült, hogy a Komarov Gimnázium (ma PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola) egyik diákja mászott fel a kút tetejére, mikor a párkányról a csészébe csúszott a lába, ami letörött, ekkor ijedtében a kút tetejébe kapaszkodott, ami szintén elcsúszott, s a fiúval együtt leesett. A kutat később helyreállították, majd az 1990-es években a díszkút négy ökörfejét letörték. Kétezerben a Zsolnay Porcelángyár újra elkészítette az ökörfejeket, és ezek kerültek fel az akkor megtisztított, kijavított kútra. 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában