Baleseti összefoglaló

2022.08.19. 10:31

Tények és számok a csütörtöki tűzesetről

Három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant.

Zs.J.

Nem sérült meg senki abban a tűzben, amelyik csütörtök délután lobbant fel és terjedt tovább Pécs külvárosában. Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a nyugati városrészben, a Mecsekoldalban.

Az Akó dűlőben, vélhetően szabadtéri égetés nyomán lobbant fel a tűz, amely gyorsan tovább terjedt, és mintegy nyolc hektáron pusztított, írta a csütörtök délutáni tűzestről a katasztrófavédelem . A tüzet végül késő estére sikerült megfékeznie száztizenhat hivatásos és hetvenkét önkéntes tűzoltónak, valamint harmincnyolc közreműködőnek, köztük a honvédség három fős helikopter-személyzetének.

A helyszínre negyvenhat jármű, köztük a honvédségi helikopter vonult, a beavatkozást vezetési törzs irányította. A területet a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni, végül este negyed kilenc után körülhatárolták a tüzet. Két ház lakója nem térhetett vissza otthonába, a harmadik, teljesen kiégett házban nem él senki életvitelszerűen. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást kezdett, szemlebizottság alakult.

A tűzesetről, a munkálatokról drón felvételek is készültek:

A siklósi városvezetés is megköszönte a munkát

Büszkék vagyunk a siklósi hivatásos tűzoltókra, akik a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hosszú órákon át harcoltak a lángokkal a Mecsekben – írta facebook-bejegyzésében Mojzes Tamás, Siklós alpolgármestere.

Ahogy fogalmazott, több hektárra terjedt ki a tűz Pécsett, amely hétvégi- és lakóházakat is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant. Sikerült megfékezni végül a tüzet, de még mindig a helyszínen vannak a hivatásosok és az önkéntesek is, hogy a tuskókat és az izzó aljnövényzetet átvizsgálják, nehogy ismét lángra kapjon az erdő. Hála és köszönet mindenkinek, aki a katasztrófa elhárításában részt vett!

Tartják a lelket a tűzoltókban

A megyei önkormányzat elnöke frissítőt vitt a tűzoltóknak péntek reggel.

– A COVID-karantén lejártával első utam a tegnapi tűzeset helyszínére vezetett – írta Őri László, a megyei önkormányzat elnöke. – Találkoztam az egész éjszakát a Mecseken töltő állomány tagjaival. A „Baranya Segít Program” keretében frissítőt vittünk a kánikulában jelenleg is szolgálatot teljesítő tűzoltóknak. A mentésben több, mint 120 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt. Mindannyiukra szükség volt, hogy ne történjen még nagyobb baj.

Köszönjük az emberfeletti küzdelmüket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában