Van mit tanulni

2022.09.27. 20:00

Ez is az előző városvezetés öröksége: 1,2 milliárdos ipari fejlesztés indul

Még 2018-ban nyert el forrást az előző városvezetés ipari csarnok építésre és az ipari park infrastruktúra fejlesztésére összesen mintegy 1,2 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrást, a fejlesztéseket azonban 2019-ben hatalmat megszerző baloldali koalíció csak most indítja el.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A baloldali városvezetés a szokásos, a pályázatok esetében az elvárt kommunikációs kötelezettségeknek eleget téve volt "kénytelen" kiküldeni azokat a közleményeket, amikben az szerepel, hogy 2018-ban elnyert, 100 százalékos támogatási intenzitású projekteket indíthatnak el, miközben rendszeresen a kormányt és a korábbi városvezetés támadták. 

Mint a közleményekből kiderült, még az előző, jobboldali városvezetés 2018 októberében nyert el 786 millió forintot arra az Irányító Hatóságtól, hogy a pécsi Déli Ipari Parkban ipari csarnokot építsen. Az európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból 2200 négyzetméteres bérbe adható csarnokot, és a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményeket húzhatják fel. A  csarnok  három szárnnyal rendelkezik majd, a  csatlakozó épületek kétszintesek lesznek. Az épület bővítésére is van lehetőség: kész tervek állnak a későbbi bérlő rendelkezésére.

Az említett pályázaton kívül 2018-ban Infrastruktúrafejlesztés a Déli Ipari Parkban II. tárgyú projektre 430 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el Pécs. Ennek keretében részben az említett csarnoknál elvégzik a közműfejlesztéseket (vízbekötést, a szennyvíz- és csapadékvíz elvezetést) végeznek el, nagy teherbírású utat, járdákat építenek és bővítik a parkolókapacitásokat is. 

A munkálatokat hamarosan elindíthatják - derült ki a városházi közlésekből.

Hasonló projekteket tartalmaztak azok a 2017-es pályázatok is, amelyek csarnoképítést és infrastrukturális fejlesztést céloztak meg szintúgy a Déli Ipari Parkban. A mintegy kétmilliárd forintos beruházással 2020-ra készülhettek el a kivitelezők, így az épületek kulcsait már a regnáló rezsim adhatta át a bérlőknek. 

Az előző városvezetés már korábban is hangsúlyozottan törekedett a gazdaságfejlesztésre és a munkahely-teremtésre. Ennek érdekében lényeges lépés volt az említett csarnokok építésének előkészítése, az ipari parkok fejlesztése, vagy éppen olyan cégek Pécsre csábítása, mint az amerikai multi, a Harman. A baloldal érkezése előtt a Magnus Aircraft 5,16 milliárdos beruházással épített a pogányi repülőtéren gyárat, amelyhez az Orbán-kormány két milliárdos támogatást nyújtott. A koreai Hanon Systems is Páva Zsolt polgármester idején találta meg a számítását Pécsen; a székesfehérvári és a rétsági fejlesztéseivel együtt mintegy 36 milliárdos beruházásokat hajtott végre hazánkban. 

A thyssenkruppot is nemzeti oldal csábította el Pécsre, ugyanakkor az önkormányzati hatalomváltás és a koronavírus-járvány után a németek halasztották ezt a pécsi fejlesztésüket. 

A szintén német hűtés-fűtéstechnikai cég, a Viessmann, valamint az árnyékolástechnikai elemeket gyártó Warema is a 2019-es váltás előtt telepedett le a megyeszékhelyen. A Hauni gépgyártó, a BAT Pécsi Dohánygyár szintúgy ugyanebben az időszakban kezdte el a nagyobb volumenű fejlesztéseit, de a különböző szolgáltatóközpontok is akkoriban érkeztek Pécsre. Már a baloldali önkormányzat idején jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter és Hoppál Péter parlamenti képviselő, hogy a japán Seiren 15,2 milliárd forintos saját erővel és 4,6 milliárdos forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással gyárat épít Pécsen, egyben megköszönték a pécsi városvezetők munkáját is akkor. A baloldal idején az EY pénzügyi tanácsadó cég érkezését jelentették be, amely a volt Ifjúsági Házban kapott helyet – az épület irodaházzá történő átalakításának előkészítése azonban éppúgy a korábbi éra idején kezdődött el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!