Nem hasznosítható más célra az ingatlan

2022.10.03. 20:02

Halasztást kapott a parkoló megépítésére az építési vállalkozó

Miközben a belvárosban egyre nagyobb a tumultus amiatt, hogy a pécsi tömegközlekedéstől, annak súlyos problémáitól, valamint a járatkimaradások miatt is egyre többen autóra váltottak, az MSZP-hez közel álló vállalkozó nem építette meg azt a 132 parkolót, amire kötelezettséget vállalt már évekkel ezelőtt.

B. M.

A volt Tüzér utcai MSZP-székházhoz hozzájutó, a szocialistákkal kiváló kapcsolatot ápoló Castrum Pécs Kft. újabb halasztást kapott, hogy megépítsen 132 parkolóhelyet, amelyekre kötelezettséget vállalt. A vállalkozó ugyanis a belvárosi Váradi Antal utca és a Rákóczi út közötti területen húzott fel egy társasházat, emiatt viszont ott már nem volt hely parkolókra.

Az előző városvezetés nem akarta a vállalkozót ellehetetleníteni, hanem megállapodásra törekedett, ezért településrendezési szerződést kötöttek vele 2018 októberében. Eszerint a vállalkozó azt vállalta, hogy 2024 elejére megépíti a parkolókat, de nem a belvárosban, hanem a PTE Szigeti úti tömbje alatti területen, az azóta már felépült új elméleti fogászati tömb mellett, az egykori MSZP-székház helyén. A megállapodás arról szólt, hogyha ezt nem teszi meg, akkor 268 millió forintot kell az önkormányzatnak fizetnie.

Ahogy azt mindenki láthatta, az elmúlt években nemhogy építkezés, még a korábbi MSZP-székház elbontása után maradt hulladékhegyek elszállítása sem ment flottul, csupán a sokadik állampolgári, képviselői jelzés és újságcikk után mozdult meg a vállalkozó, és takarította el a törmeléket az egyébként rendkívül frekventált területről. De az is köztudott, hogy ugyanennek a vállalkozónak a donátusi luxusvillaparkjában talált otthonra Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke csokot igénybe véve. A cég által vitt építkezéseken jelentek meg a 2019-es választási kampányban az Orbán-kormányt, a jobboldalt szidalmazó molinók, a cégtulajdonos pedig maga is rongálta az egyik jobboldali jelölt plakátjait.

Ilyen előzmények után került az önkormányzat elé az újabb kérelme azért, hogy kapjon még időt a parkolóépítésre, amelyet Péterffy Attila polgármester előterjesztése szerint így magyarázott: „a fennálló nehéz gazdasági helyzetre (pandémia, szomszédos háborús helyzet) való tekintettel, melynek következtében az ingatlan fejlesztése tartós nehézségbe ütközött”.

A közgyűlésen azonban egészen mást mondott a polgármester. Péterffy ugyanis szóban már nem ezeket a kifogásokat említette meg, hanem azt, hogy állítólag a PTE-vel tárgyal az illető vállalkozó arról, hogy a telket az egyetemnek értékesítse. A polgármester ezért úgy érvelt, hogyha most kötelezik arra, hogy telepítsen ott parkolókat, akkor az ingatlannak megváltozik a rendeltetése, kisebb arányban lesz az egyetem számára használható, a határidő kitolásával pedig a PTE-nek adnának áttételesen egy évet.

Kővári János, belvárosi képviselő emlékeztetett arra, hogy a Váradi Antal utcai telket is már eleve úgy vette meg a vállalkozó, hogy tudta, több mint 100 parkolót kellene építenie. Később gáláns gesztusként kapott lehetőséget a várostól, hogy ezt máshol tegye meg, de erre azóta sem került sor. Ugyanakkor jelezte, amennyiben valóban megállapodik az egyetemmel a vállalkozó, akkor az pozitív fejlemény lehet a Tüzér utcai tömb rendezésében.

Egyelőre azt továbbra sem tudni, hogyha mégis eladja a telket a vállalkozó a PTE-nek, akkor hol és mikor épülnek meg a szóban forgó parkolók, mindenesetre a baloldali városvezetők szerint a parkolólétesítési kötelezettség nem változik, vagyis a mindenkori tulajdonosnak meg kell azt valósítania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!