Figyeljünk oda!

2022.10.05. 17:21

Népszámlálás: gyanús lehet, ha csak személyes adatokat kérnek

Elindult az országos népszámlás. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy gyanús lehet, ha például csak a személyes adatokra, anyagi helyzetre, netán a bankszámla adatokra kérdeznek rá.

Zs. J.

Fotó: Dunántúli Napló

A Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 28. között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. Az első szakaszban október 1. és október 16. között a lakosok interneten tölthetik ki a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni: mindenkinek, aki Magyarországon él, azoknak is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, a külföldi állampolgároknak is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Aki az online kitöltést választja, a belepes.nepszamlalas2022.hu zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni.

– Az oldalra belépéskor győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette pedig a „Biztonságos kifejezés” – hívja fel a lakosok figyelmét a rendőrség.

Legyen gyanús, ha például csak a személyes adatokra, anyagi helyzetre, netán a bankszámla adatokra kérdeznek rá. Felhívjuk a figyelmet, említi a rendőrség, hogy a népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás. Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová.

– Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon – közölte a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!