Sok a lakástűz ilyenkor

2022.12.03. 20:05

Egy adventi gyertya is okozott már tragédiát

Volt, mikor egy csillagszóró miatt kapott lángra egy fenyő, illetve az is előfordult, hogy egy adventi gyertya lángja miatt égett le egy családi ház.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: CameraCraft

Télen naponta átlagosan 25-30 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat az országban. Sajnos az elmúlt napokban halálos kimenetelű lakástűzről is beszámoltunk lapunkban. Pécsen egy Hársfa úti háromlakásos sorház egyik lakásában keletkezett tűz. A tűzoltók a lángok oltása közben egy holttestet találtak. 
A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy az adventi időszakban a lakástüzek száma megemelkedik, átlagban 10-20 százalékkal. Baranyában a legtöbb beavatkozás karácsonyi tűzesetek miatt a 2019-es évben volt. Mohácson egy házban egy két méter magas műfenyő a csillagszórótól kapott lángra, míg egy harkányi nyaralóban egy gyertya miatt keletkezett tűz. 
 

– Leggyakrabban az adventi koszorún lévő gyertya, illetve a fényfüzérek okozzák a lakástüzeket 

– említette meg a katasztrófavédelem. Példaként felhozható, hogy pár évvel ezelőtt egy adventi koszorún meggyújtott gyertya miatt vált lakhatatlanná egy családi ház, amely teljesen leégett. 
A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, hogy kis odafigyeléssel elkerülhetők a hasonló tűzesetek. Az adventi koszorún a gyertyák alá tűzálló alátétet tegyünk, míg a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, a függönyre és az ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor mi is a szobában tartózkodunk. 
Az égősorokkal, fényfüzérekkel kapcsolatban a katasztrófavédelem megemlítette, hogy csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet. 
Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár karácsonyi ajándéknak. 
 

Az ünnepek alatt jócskán megugrik a tűzesetek száma

Óvatosan a karácsonyfával!

Ha a karácsonyfánk egyik ága kigyullad, egy percen belül már az egész fa éghet, három-négy perc pedig elég ahhoz, hogy az egész szoba lángokban álljon. A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy a fa egy-másfél méteres környezetében semmi se legyen, illetve mielőtt bevisszük a karácsonyfát a lakásunkba, hűvös helyen tároljuk, így nem szárad ki. Fontos szempont, hogy a karácsonyfát úgy helyezzük el, hogy az ne legyen kandalló, hősugárzó vagy lámpa közelében. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában