A helyszín változott, a cél ugyanaz volt

2022.12.04. 20:03

Az új pécsi vásárcsarnok adott otthont az idei Adventi Borszalonnak

Negyedik alkalommal rendezték meg az Adventi Borszalont Pécsett. A december 4-ei eseménynek idén a megújult vásárcsarnok épülete adott otthont.

Czeczon Enikő

Fotó: Czeczon Emese

Délután kettő órakor nyitotta meg ajtajait a gasztronómia katedrálisának is nevezett épület a vendégek előtt. A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint a társszervezőként közreműködő Pannon Borbolt idén több mint 110 kiállítóval rendezte meg eseményét.

Fotós: Czeczon Emese

A rendezvényt Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, valamint Filákovity Dusán, a Pannon Borbolt ügyvezetője nyitotta meg. Előbbi elmondta, hogy igaz, hogy a hely változott, de a cél ugyanaz, ami pedig nem más, mint hogy a legrangosabb és legizgalmasabb vidéki borszalont szervezzék meg a térségben, amely nem csak egy magas színvonalú társasági rendezvény, hanem komoly szakmai találkozó is. Ezt a törekvésüket bizonyítja, hogy nem csak belföldi, hanem külföldi borászatok is jelen voltak az eseményen. Érkeztek Spanyolországból, Olaszországból, Ausztriából, Szlovéniából és Ausztriából is. Győrffy Zoltán köszönetet mondott a vásárcsarnok vezetőségének, akik velük együtt hittek abban, hogy ez a tér több is tud lenni, mint egy vásárcsarnok. 

Az egyik kiállító, a mecseknádasdi Makk Pince volt, amely 2021-ben, a pécsi borvidék legjobb borait bemutató versenyen a Luca vére díjat is bezsebelte. A borászatnak ez volt az első megjelenése a Borszalon négyéves története folyamán, de elégedettek voltak a helyszínnel és örültek, hogy megmutathatták magukat. 

Fotós: Czeczon Emese

Nem csak kiállítók, de vendégek is érkeztek külföldről. Az egyik fiatalokból álló társaság portugál borász barátaikat hozták el az eseményre, akik örömmel vetették bele magukat a forgatagba. Volt olyan látogató is, aki egy A4-es papírra előre kiírta, hogy mely borászatoktól, mely tételeket szeretné megkóstolni. 

A vásárcsarnok vezetője, Orbán Krisztina elmondta, hogy nagyon örült, hogy egy ilyen rendezvénynek szolgálhat otthonául ez az új épület, illetve kiemelte, hogy számos helyi termelő, akik a csarnok hétköznapjait színesíti, most is jelen voltak termékeikkel a rendezvényen. 

Fotós: Czeczon Emese

Az Adventi Borszalon részét képezte a TOP5-díjasok bejelentése is. Két kategóriában lehetett voksokat leadni: a Pannon Borrégióból és Magyarország többi részéből szavazhattak kedvenc pincészetre, étteremre és szálláshelyre. A Pannon Borégióra vonatkozó TOP5 pincészet kategóriában a megyeszékhelyről a Planina Borház került be a sorba, míg a TOP5 szálláshelybe az Adele Hotel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!