Újabb eső érkezik

2023.02.03. 08:28

Hatalmas szél tépázhatja Baranyát

Mozgalmas időjárás elé nézünk, két időjárási front is áthalad felettünk. Előbb egy meleg, majd érkezik a hideg.

Zs. J.

Fotó: Rainer Fuhrmann

Szombaton viharos szél várható, a Dunántúlon helyenként 90 km/h széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken keleten is beborul az ég, és nyugat felől egyre többfelé számíthatunk csapadékra, melynek formája változatos lesz, havazás, havas eső, eső egyaránt várható, de napközben egyre inkább ez utóbbi válhat jellemzővé.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Nyugat, északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható kiadós csapadék: eleinte havazás, majd havas eső, azonban az Északi-középhegység térségében és északkeleten végig havazhat. Az északnyugatira forduló szél egyre jobban megerősödik. Reggel 2, délután 6 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szombat

Északkelet felől csökken a felhőzet, de délelőtt még elszórtan lehet zápor, délután már hózápor. Viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. +5, +6 fok körüli értékeket mérhetünk.

Vasárnap

Változóan felhős időre számíthatunk, az ország nagy részén többórás napsütéssel. A Nyugat-Dunántúlon ugyanakkor beborul az ég, és havazás kezdődik. Megkezdődik a lehűlés: reggel már országos fagy lesz, délután csak +3 fok körül alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)
Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!