Piros riasztás

2023.02.04. 08:28

Viharos széllel zúdul be a szibériai hideg

A Mecsek térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Zs. J.

Képünk illusztráció

Fotó: Laufer László

Egyre nagyobb területen jelentősen erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható legnagyobb széllökések február 4-én Baranyában:

10 óra: 95 km/h

13 óra: 106-110 km/h

16 óra: 80 km/h

19 óra: 68 km/h

22 óra 59 km/h

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Szombat

Észak felől csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen fordul elő eső, havas eső, majd délután már hózápor fordulhat elő. Nagy területen fokozódik viharossá (60-90 km/h) az északi, északnyugati szél. A Bakonyban, a Mecsek térségében erősen viharos (90-100 km/h) lökések is lehetnek! 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap

Sok napsütésre, friss, fagyos időre számíthatunk. Délután a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakul ki hózápor. Reggel -10 és -3, délután -3 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk. Mérséklődik a szél.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet.

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában