Nehéz eligazodni

2023.03.20. 19:50

Átvertnek érzik magukat az építményadó miatt

Már hirdetésben is reklámozza a pécsi baloldal azt, hogy idén átlagosan közel 2000 forinttal lehet kevesebb az építményadó magánszemélyeknél – bár ezt több pécsi is vitatja.

B. M.

Fotó: Bach Máté

A közelmúltban ellenben akkora káosz keletkezett, hogy később küldték ki az adatokat, hogy rengeteg pécsi fogalmazta meg a véleményét a városi propagandaoldalon keresztül is. 

Többen is megjegyezték, hogy szerintük számukra nem is csökkent az adó, volt aki úgy érezte, hogy csak szemfényvesztésről van szó. A bizalmatlanságot az is okozta, hogy rendkívül későn kezdték el kiküldeni a csekkeket a Városházáról – természetesen ezúttal is mást hibáztatva –, volt akihez csak bedobták, másoknak pedig a postára kellett, vagy kell majd menniük. A baloldali önkormányzat próbálta menteni a dolgot határidő hosszabbítással, de mivel eddig is politikai támadásokra, lejáratásokra használta a hivatalos közleményeket a Városháza, ezért az azokban foglaltak nem feltétlenül tekinthetőek hitelesnek, objektívnek. Ráadásul lapunk arra sem kapott választ, hogy ki döntött a határidő hosszabbításról, csak annyit közöltek, hogy az "önkormányzat". 

Az építményadó beszedésével kapcsolatos kaotikus helyzetben volt aki arra is rávilágított, hogy nem érti, hogy egy 52 négyzetméteres lakása után miért kell 2900 forintot fizetnie, miközben 50 négyzetméteres lakásig semmit nem kell elvileg, a fölött pedig négyzetméterenként  200 forint lenne az adó mértéke. Szerinte egyszerűen átverték őket azzal, hogy egy 2500 forintos díjat is meghatároztak számukra is. 

A baloldali önkormányzat ugyanis olyan rendeletet hozott, ami szerint 50 négyzetméter alatt nem kell ugyan fizetni (korábban 25 négyzetméter volt a határ), de ha már 50 négyzetméter felett van a lakás, akkor 25 négyzetméteres alapterülettől kezdve számolnak fel 100 forintot. Ugyanakkor 50 négyzetméter felett már 200 forintot, 100 négyzetméter felett pedig 450 forintot kell fizetni. Ez utóbbi kapcsán pedig a több generációs családi házban élők vélekednek úgy, hogy valójában nem veszik figyelembe az anyagi helyzetüket, mert nem biztos, hogy a jövedelmük magasabb azért, mert nagyobb házban többen élnek egy fedél alatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!